Met deze tips trotseer jij het koude water!

Weer of geen weer; elke zondagmorgen neemt zwemgroep de Badmutsen een frisse duik in de Noordzee, vertellen ze in het nieuwe programma Zin in Zondag. Zelf ook het koude water trotseren? Lees hier hoe!

De lucht is grijs, de golven zijn woest en het strand is nog verlaten. Net als elke zondagmorgen neemt zwemgroep de Badmutsen een frisse duik in de Noordzee. 'Ik krijg er energie van', vertelt één van hen in het programma Zin in zondag. 'En ik ben bijna nooit ziek.' 

Maar ook op spiritueel gebied maakt zo'n koude duik veel los. 'Het is mijn wekelijkse afspraak met de natuur', legt één van de badmutsen uit aan Kim-Lian. 'Als ik in de zee lig voel ik mij gedragen door het water. Ik voel dat de zee de hele aarde omspoelt en dat vind ik een heel mooi gegeven. Voor mij is de zee een soort moeder.' 

Zwem je gelukkig

En die spirituele én lichamelijke voordelen merken wel meer mensen: steeds meer studies wijzen uit dat het zwemmen of douchen in koud water enorm veel positieve effecten hebben. Als je het koude water ingaat, krijgt je immuunsysteem een flinke boost. Je lichaam maakt door de kou meer witte bloedcellen aan die helpen verdedigen tegen griepvirussen en infecties. Ook krijg je van het koude water een enorme energiekick waarbij in één keer veel gelukshormonen vrijkomen. 

Durf jij de uitdaging aan te gaan en het koude water te trotseren? Met deze tips doe je dat op een veilige manier.

Kim-Lian in Zon op Zondag
Water

Tip 1: Zwem alleen op plekken waar dat veilig kan

Rijkswaterstaat heeft een overzicht met veilige plekken om buiten te zwemmen. Kies een locatie waar je het water gemakkelijk weer in- of uitkomt. Denk aan een steiger met een trappetje of en strandje waar je gemakkelijk het water in- en uitloopt.

 

Tip 2: Ga langzaam het water in 

Dat koude water kan een enorme schok voor je lichaam zijn. Het is beter om langzaam het water in te gaan dan gelijk kopje onder. Gun jezelf de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan het koude water.  

Tip 3: Blijf niet te lang in het water

Over het algemeen geldt dat je één minuut per graad Celsius van de watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, blijf je volgens die regel maximaal twee minuten zwemmen. Ieder mens verschilt. Luister daarom vooral naar je lichaam en verlaat het water als jij denkt dat dit nodig is.  

 

Tip 4: Neem niet direct na het zwemmen een hete douche 

Als het water heel koud is, is het gevaarlijk om na het zwemmen een hete douche te nemen. Het hete water kan ervoor zorgen dat je kerntemperatuur juist verlaagd wordt. Droog je in plaats daarvan direct af, trek meerdere lagen kleding aan en trakteer jezelf op een lekkere warme kop thee of chocolademelk. 

Het nieuwe programma Zin in Zondag

In Zin in zondag gaan Kim-Lian van der Meij, Klaas van Kruistum en Thomas Cammaert op zoek naar de vele vormen van spiritualiteit; welke rituelen gebruiken mensen en waarom? Daarnaast hoopt het programma een inspiratiebron te zijn om zelf in actie te komen en inzichten te geven om aan de slag te gaan. Ben jij benieuwd? Kijk dan elke zondag naar Zin in zondag om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Bekijk hier de eerste aflevering