Yurani wordt uit Colombia geadopteerd en komt in Nederland terecht. Na een bezoek aan Colombia vele jaren later, wil ze meer weten over haar etnische afkomst. Wat volgt is een emotionele, mooie hereniging tussen Yurani en haar moeder, zus en broer in Colombia. Hoe gaat het nu met Yurani? Met mooie woorden en sprankelende ogen vertelt ze wat deze ervaring haar heeft gebracht.

Roots ontdekken 

Yurani’s nieuwsgierigheid naar haar etnische afkomst en cultuur brengt haar in 2015 naar Colombia. “Als ik meer over mijn cultuur begrijp, dan begrijp ik mezelf ook beter”. In Colombia is ze verwonderd. Ze kijkt om zich heen en ziet mensen die op haar lijken. “Ik wist gelijk dat de Colombiaanse cultuur een onderdeel van mij was. Ik heb daar erkenning gevonden”. 

'Het heeft zo moeten zijn'

Zoektocht 

De behoefte om op zoek te gaan naar haar biologische familie is er niet altijd geweest voor Yurani. Ze gelooft dat als iets moet gebeuren, het vanzelf gebeurt. “Als het zo moet zijn, dan komt het vanzelf op mijn pad”. Yurani blikt terug op een gesprek met een vriendin. “Kon ik mijn moeder nu maar knuffelen’, zei ik tegen haar”. Vier dagen later ontvangt Yurani een bericht. Haar DNA in een databank heeft tot een match geleid. Zo begint het balletje te rollen en vertrekt Yurani met haar (adoptie-)broer naar Colombia. Het valt allemaal op zijn plek. “Het heeft zo moeten zijn”.  

De tekst gaat verder onder de foto van Yurani en haar biologische moeder: 

Yurani en haar moeder

Het voelt als thuiskomen

Ontmoeting 

De ontmoeting met haar moeder vindt Yurani spannend. “Ik wist dat het mijn leven zou veranderen”. Ze is vooraf nooit bezig geweest met het vinden van haar moeder en heeft dus geen verwachtingen. Yurani ziet de ontmoeting als een mogelijkheid om meer te begrijpen over zichzelf. “Vooraf zag ik de ontmoeting als een mooie toevoeging aan mijn leven, ik zag het niet als iets dat mijn leven compleet zou maken”. De ontmoeting vindt plaats en het tegendeel blijkt. Yurani is herenigd met haar biologische moeder, zus en broer. Samen brengen ze een paar dagen door in Colombia. “Het was hemel op aarde”. De glimlach blijft geplakt op haar gezicht wanneer ze vertelt over de ontmoeting. “Het voelt als thuiskomen. Ik heb mijn positie in de familie ingenomen en het gezin is weer heel”. 

De tekst gaat verder onder de foto van Yurani en haar familie: 

Yurani en haar familie

Herkenning 

Yurani lijkt veel op haar biologische familie. “Wanneer ik tegen mijn broer of zus praat, is het alsof ik in de spiegel kijk”. Ondanks dat ze in compleet andere culturen leven, merkt Yurani dat ze een soortgelijk leven heeft geleid als haar moeder. “Mijn gemis naar ouderlijke liefde, vind ik terug in mijn moeder”. Yurani’s adoptiebroer merkt de overeenkomsten ook. “Volgens hem lijkt het alsof we altijd al samen als een familie hebben geleefd”. 

Kunst 

Yurani schetst veel, voornamelijk gezichten, wat veel lijkt op Colombiaanse kunst waar gezichten vaak in terug komen. Aan de hand van Yurani’s tekeningen, krijgt ze verhalen te horen over haar stam. “Volgens mijn moeder lijkt de Indiase vrouw in mijn schetsen sprekend op mijn inheemse overgrootmoeder”. Het deel van Yurani’s leven wat zij hiervoor niet heeft gekend, blijkt te leven in haar kunst. 

De tekst gaat verder onder de foto van Yurani met haar familie: 

Yurani en haar familie

'Ik was het missende puzzelstukje en nu zijn we compleet'

Het laatste puzzelstukje 

Yurani spreekt haar biologische familie regelmatig. Waar ze vooraf niet veel verwachtingen had, heeft de hereniging haar ongelofelijk veel gebracht. “Ik voel zoveel interne rust. Ik weet nu wie ik ben, en ik heb een onwijs lieve, warme familie erbij. Ik was het missende puzzelstukje en nu zijn we compleet”.  

De warme die ze heeft ontvangen van haar biologische familie, vindt ze nu ook in haar adoptiefamilie. “Het contact met mijn adoptiefamilie is positief veranderd. Er is een last van hun schouders. Ik straal meer rust uit, en zij ook”.  

Deelname 

Yurani had nooit verwacht dat haar deelname aan Spoorloos dit zou opleveren. “Ik voel me meer compleet dan ooit, ik ben honderd procent zeker van wie ik ben en waar ik vandaan kom”. 

Yurani’s zus die in Amerika woont, is van plan deze zomer naar Nederland te komen om haar voor het eerst te zien.  

Yurani en haar familie