26-09-2019
In Italië is hulp bij zelfmoord voortaan onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Dat heeft het Constitutioneel Hof van Italië in Rome gisteren bepaald. De Italiaanse Bisschoppenconferentie reageert ontstemd op deze historische uitspraak.

Het Hof, in Italië vaak aangeduid met La Consulta, was gevraagd een oordeel te vellen over de zaak rond Fabiano Antoniani, ook bekend als dj Fabo. Vijf jaar geleden raakte die bij een auto-ongeluk compleet verlamd. Bovendien werd hij door blindheid getroffen. Mensenrechtenactivist Marco Cappato, die zich inzet voor de legalisering van euthanasie, trok zich Antoniani’s leed aan en bracht hem in 2017 naar een kliniek in Zwitserland waar artsen euthanasie op hem pleegden.

Dat Antoniani dood wilde, daarover bestond volgens Cappato geen enkele twijfel. Een maand voor zijn dood had hij zelfs nog in een brief aan de Italiaanse president Sergio Mattarella laten optekenen: “Het voelt alsof ik in een kooi gevangen zit. Ik kies ervoor om dood te gaan, zonder lijden.”

Cappato’s actie was strafbaar. Eenmaal terug in Italië gaf hij zichzelf aan bij de politie om een strafproces af te dwingen. Dat lukte en Cappato moest in Milaan voor de rechter verschijnen. Die verwees de zaak echter door naar de Consulta, zodat de opperrechters zouden bepalen of een veroordeling wel in overeenstemming met de Grondwet is. 

Het Constitutioneel Hof gaf in eerste instantie de regering en het parlement de gelegenheid om tot een nieuw standpunt inzake hulp bij zelfmoord te komen. Vanwege de strubbelingen in het kabinet-Conte kwam het daar niet van. Dus besloot de Consulta een uitspraak te doen. Alleen als er sprake is van ondraaglijk lijden, onherstelbaar letsel en wilsbekwaamheid bij de zieke, mag die worden bijgestaan om een zachte dood te sterven. 

“Vanaf nu zij we allemaal vrijer, ook degenen die het er niet mee eens zijn. Dit is een overwinning van de burgerlijke ongehoorzaamheid”, twitterde Cappato kort na de uitspraak. 

Inmiddels heeft de Italiaanse Bisschoppen meegedeeld “ontstemd” en “bezorgd” over de uitspraak van de Consulta te zijn. De katholieke kerkleiders zeggen er “afstand” van te nemen en wijzen erop dat paus Franciscus de artsenij duidelijk heeft opgeroepen niet te bezwijken voor de verleidingen van een valse compassie.