Terug naar 2009: Ralf Mackenbach wint met zijn nummer 'Click Clack' het Junior Songfestival in Nederland, maar óók het Junior Eurovisie Songfestival in Oekraïne. Voor de dan nog 14-jarige jongen uit Best een groot moment. "Ik stond in één keer in de spotlight, daar was ik me wel bewust van. Je moet leren hoe je daarmee omgaat."

Ralf Mackenbach

Het is de eerste en enige Nederlandse act ooit die Europees won. "Er was niet echt een protocol, dus we moesten uitzoeken hoe het verdere verloop eruit moest gaan zien”, vertelt de inmiddels 26-jarige Ralf Mackenbach. "Je wordt overvallen met managements die je willen tekenen, verzoeken voor optredens, maar ook mensen die samen muziek willen maken. Dat is natuurlijk allemaal te gek, maar wel veel in één keer."

Het Junior Songfestival-avontuur

Toch kijkt Ralf Mackenbach positief terug op die tijd. Hij kan het moment van de uitslag dan ook nog goed herinneren. "Ik weet nog heel goed dat we in de greenroom zaten, de plek waar je samen met de andere finalisten zit te wachten." Terwijl de scores bekend worden gemaakt, is Ralf samen met zijn dansers aan het 'grappen'. "Het was pas aan het einde dat mijn dansers en ik door hadden: hè? Volgens mij hebben we gewonnen!"

Het is heel waardevol geweest

Een hectische tijd volgt. "Heel absurd, maar ook tof", vertelt de 26-jarige lachend. Hij heeft met dank aan zijn ouders een fijn team van mensen om zich heen kunnen verzamelen. Het is volgens Ralf dan ook een grote kans, die niet veel jongeren krijgen. "Dat je optredens hebt, albums mag maken en ook bezig bent met hoe de nummers klinken. En daar vervolgens over mag sparren met hele goede mensen in het vak. Dat is heel waardevol geweest."

'Click Clack' als openingszin…

Het nummer achtervolgt de ingenieur nog altijd. "In mijn DM is één openingszin zo vaak gebruikt, dat als ik per keer dat ik ‘m ontving 1 cent kreeg, ik nu miljonair zou zijn", grapt hij. De openingszin luidt: "Ik zou je Bedabediedoen", uiteraard afgeleid van de songtekst 'bedadediedoe'.

Leuk dat ik mezelf over twee jaar doctor mag noemen

Doctor Mackenbach

Inmiddels heeft Ralf het over een andere boeg gegooid. "Ik doe het niet voor de titels, maar toch wel leuk dat ik mezelf over twee jaar doctor mag noemen", begint Ralf. "Ik zit nu in de kernfusie. Allereerst, het is niet hetzelfde als kernsplijting. Dat zijn de grote kerncentrales, zoals we die hebben in Borssele in Nederland." Wat Ralf wél doet: "Bij kernfusie smelt je atomen samen, ze fuseren. Dat is het energieproces van de zon en dat willen we op aarde namaken." Ralf doet hier momenteel onderzoek naar. Het is namelijk een duurzame oplossing: "Je hebt een praktisch oneindige bron aan brandstof."

Ralf Mackenbach

'Zeg nooit, nooit'

"Ik ben altijd nog veel bezig met muziek, maar niet op de voorgrond." Ralf speelt piano en volgt pianoles. Toch kunnen we in de komende twee jaar geen nieuwe albums van hem verwachten, hij is druk bezig met promoveren. Maar, vertelt Ralf: "Zeg nooit, nooit. Ik blijf muziek heel erg leuk vinden."

Schrijf je in voor M's nieuwbrief