Ch!pz is Back: dat kregen we in 2018 te horen toen de populairste Nederlandse popgroep uit de jaren nul hun comeback aankondigde. Cilla Niekoop (toen geschreven als C!lla) is onderdeel van Ch!pz. Nadat de stekker in 2010 uit de band was getrokken zijn ze allemaal hun eigen weg ingeslagen, maar een afsluiting was er nooit. “Het voelde voor ons alle vier ook nooit echt als af.”

Ch!pz Cilla

Met het nummer 'Ch!pz in Black' maakte deze Nederlandse tienerpopgroep hun debuut. Daarmee kwamen ze al gauw op de eerste plaats van de Dutch Single Top 100 terecht. "Ik word sowieso iedere show herinnerd aan dat liedje," vertelt Cilla, "Wanneer mensen het over 'Ch!pz in Black' hebben, gaat het meestal over de videoclip. Dat was onze allereerste videoclip."

Het einde van Ch!pz

We gaan terug naar de stop van de groep, 2010, toen maakte hun management bekend dat de groep ging stoppen. Cilla neemt ons mee naar die periode. "Toen waren we ongeveer acht jaar samen en hadden eigenlijk alleen nog maar optredens." De leden werden nieuwsgieriger naar de wereld buiten Ch!pz. Acht jaar lang hebben ze zich alleen gefocust op optredens, liedjes maken en videoclips opnemen. "Op een gegeven moment kwamen we op een leeftijd waarop we dachten: 'Alles is nu op zo’n hoogtepunt en we hebben al zoveel mooie dingen meegemaakt samen, dat het misschien ook wel tijd is om verder te kijken.'" 

Het management zag geen winst meer in de groep. "We hadden toen zoveel hits en successen, dat het zonde zou zijn om het te laten doodbloeden. Daarom besloten we om het hier maar bij te laten," vertelt Niekoop.

Het is jammer, omdat je weet dat je het leuk hebt met elkaar, maar het kwam niet als een shock.

Het einde van deze popsensatie kwam dus niet als een verrassing voor de vier leden. Cilla: "We hadden door dat er niks nieuws gebeurde. Er werden geen nieuwe plannen meer gemaakt, we traden alleen nog maar op." In de jaren daarvoor had de band altijd wel iets op de planning staan. "Wanneer dat er niet meer is, heb je wel door dat alles stil ligt." Toch was het doorhakken van de knoop door het management een verdrietig moment voor de groep. "Dan is het echt definitief. Het is jammer, omdat je weet dat je het leuk hebt met elkaar, maar het kwam niet als een shock. Pas bij het laatste optreden hadden we een emotioneel moment, toen kwamen de ontlading en de realisatie dat het echt klaar was."

Op een gegeven moment ga je het wel missen, vooral doordat er geen afsluiting is geweest

In het begin had het toen 24-jarige Ch!pz lid geen moeite met de verminderde drukte door door de lege agenda. Zo had ze tijdens Ch!pz geen tijd voor vrienden of familie, of om eens op stap te gaan. "Na het einde van Ch!pz was dat er opeens wel, dat was heel prettig. Ik ging me ook focussen op presenteren, dus voor mij was dat wel prima. Toch ga je het op een gegeven moment missen, vooral doordat er geen afsluiting is geweest. Dan realiseer je je hoe bijzonder alles wat je samen hebt gedaan is." Cilla was niet de enige die er zo over dacht, voor iedereen voelde voor Ch!pz nooit echt als af. "We hadden altijd wel het idee om ooit weer iets met z’n vieren te gaan doen door die ontbrekende afsluiting," legt Cilla uit, "We hebben nooit een afscheidstour of iets dergelijks gehad."

Onderling contact na Ch!pz

Veel contact hadden de vier tieneridolen niet meer na de breuk. "Peter heb ik nog wel vaak gezien," vertelt Cilla, "Rachelle kwam ik ook wel eens tegen, omdat we allebei in dezelfde stad wonen. Maar we gingen elkaar nooit echt actief opzoeken." Een jaar voor de comeback begon het contact onder de vier weer toe te nemen. Ze maakten een WhatsApp groep aan en spraken weer af. "Dat heeft dus toch een paar jaar geduurd, maar het ging wel spontaan."

Wow, dit is écht bizar. Misschien moeten we hier iets mee doen.

Ch!pz is Back

Op 1 april 2018 kondigt de band een comeback aan. Kevin zette deze 1 aprilgrap toen op Facebook. "Opeens kregen we daar heel veel reacties op," lacht Cilla. Deze grap kreeg zó veel aandacht van fans en media, dat de Ch!pz leden er van opkeken. "We hadden zoiets van 'Wow, dit is écht bizar. Misschien moeten we hier iets mee doen.' Dat jaar voor de comeback hebben we gekeken naar hoe we dit wilden aanpakken en wat ons doel precies was."

Comeback met hetzelfde management

Het zoeken van een management tijdens de comeback was spannend in het begin, maar nu zit Ch!pz weer bij hetzelfde management waar ze eerst ook zaten. "Dan moet je iemand die zo zeker was van het einde van Ch!pz overtuigen voor een comeback, dat is spannend, maar het is uiteindelijk goed gekomen," vertelt Cilla lachend. 

De mensen die komen, komen meestal ook juist om die oude nummers te horen en een stukje jeugd te herbeleven.

Nieuwe muziek?

Nieuwe muziek uitbrengen is niet per se een doel van Ch!pz nu. Cilla legt uit: "Vorig jaar dachten we dat het wel leuk zou zijn als we ons nummer 'Ain’t Nobody' op de streamingdiensten zouden zetten." Dit nummer stond op een oud album, maar was nog niet digitaal uitgebracht. Hierna is deze release opgepakt als een gloednieuwe single. "Het was niet onze bedoeling om een nieuwe single uit te brengen. Heel veel fans kenden het nummer al, maar er waren ook fans voor wie 'Ain’t Nobody' gloednieuw was. Daarom wilden we ook niet zeggen dat dit geen nieuw nummer is, dat vonden we prima zo."

Over releases van nieuwe nummers in de toekomst denkt Ch!pz nog niet na. "Voorlopig staat het ook niet echt op de planning om nieuwe muziek uit te brengen. Nu zijn we gewoon aan het genieten van de optredens. Mensen komen meestal ook juist om die oude nummers te horen en een stukje jeugd te herbeleven."