Praag, 11 februari 2023 De Bisschoppensynode van de Katholieke Kerk vergadert komend najaar in Vaticaanstad over het onderwerp ‘Gemeenschap, participatie en missie’. Volgens de officiële verslaglegger van deze kerkvergadering, kardinaal Jean-Claude Hollerich, zullen er ook lekengelovigen – vrouwen zowel als mannen – aan deelnemen.

“Ik zou me kunnen voorstellen dat sommigen van hen ook stemrecht krijgen”, zei de Luxemburgse jezuïet gisteren tegen het Duitse persagentschap KNA, kort voor de afsluiting van de in Praag gehouden ‘Europa-fase’ van de wereldsynode.

Aartsbisschop Hollerich van Luxemburg sprak zijn tevredenheid uit over de bespreking van de verschillende standpunten in Praag. “Ik denk dat we er goed doorheen zijn gekomen. Het had veel scherper gekund. Dat geldt zowel voor wat de Duitse afgevaardigden zeiden als voor wat de anderen zeiden.”

De verschillen moeten volgens de kardinaal niet worden overschat; de dingen die verenigen zijn veel groter. Culturele verschillen “kunnen we verdragen”, aldus Hollerich.

De felste bijdragen aan de bijeenkomsten in de Tsjechische hoofdstad kwamen van de Duitse afgevaardigden. Sterke pleidooien werden gehouden voor de toelating van vrouwen tot het priesterschap en de afschaffing van de celibaatsplicht.

Hollerich hekelt het veelvuldig spreken over het gevaar van een kerkscheuring. “Alleen de mensen die blij zouden zijn met een schisma praten altijd over de dreiging van een schisma.” De jezuïet zei dat het beter was om samen naar oplossingen te zoeken. Maar dat kost veel tijd om waar te nemen wat Gods Geest de gelovigen wil zeggen. “Daarom kun je een synode er niet doorheen jagen.”

De aartsbisschop van Luxemburg speelt als algemeen relator een sleutelrol in de driejarige wereldsynode die door paus Franciscus is uitgeschreven. Het moet leiden tot een andere, synodale stijl van interactie en participatie in de katholieke kerk om concrete taken beter en geloofwaardiger te kunnen aanpakken.

De kardinaal noemde de katholieke kerk in Azië als voorbeeld. Ondanks een “enorm cultureel pluralisme” vindt de Kerk daar eenheid en gemeenschappelijke standpunten. “De bisschoppen werken meer samen dan wij in Europa. Dat moeten we ook voor elkaar krijgen.”

Naast Hollerich is het algemeen secretariaat van de Bisschoppensynode onder leiding van de Maltese kardinaal Mario Grech verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘Synode over Synodaliteit, waarvoor paus Franciscus in 2021 het startschot gaf.

Hollerich noemde het feit dat Grech en hij uit twee kleine landen komen een voordeel. “In kleine landen leer je al vroeg dat je je een beetje moet aanpassen, dat je moet bemiddelen.” Je kunt “de ander niet zoveel pijn doen omdat je hem op den duur niet kunt ontlopen: want daar is het land te klein voor”.

This handout picture taken and released on October 9, 2021 by Vatican Media shows Pope Francis (R) speaking with Cardinal Jean-Claude Hollerich S.J. Archbishop of Luxembourg during the opening of the Synod at the Vatican. ho / VATICAN MEDIA / AFP