Jacobine Geel spreekt met drie gasten over een bijzondere mijlpaal: de twintigste verjaardag van het homohuwelijk.
Zo’n twintig jaar geleden schreef Nederland geschiedenis door als eerste land ter wereld het ‘homohuwelijk’ te legaliseren. Na een lange strijd voor de openstelling van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht, gaven op 1 april 2001 de eerste koppels elkaar het ja-woord.
Buurland België volgde twee jaar later en al snel werd het huwelijk in steeds meer landen opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. De teller staat inmiddels op dertig landen.
Mijlpaal
Volgende maand is het twintig jaar geleden dat het ‘homohuwelijk’ werd gelegaliseerd. Reden genoeg voor Jacobine om met haar drie gasten over deze mijlpaal te spreken.
Want wat heeft de keuze van Nederland de rest van de wereld gebracht? En Nederland mag met de legalisering van het homohuwelijk dan wel een koploper zijn geweest, maar hoe staat het er nu eigenlijk voor met de acceptatie van LHBTI’ers in Nederland? Daarover spreekt Jacobine Geel met haar drie gasten.
Als predikant trouwde Sybrand van Dijk veel stellen. Maar het huwelijk was voor hem zelf niet weggelegd, tot april 2001. In 2002 trouwde hij zelf met zijn partner Henk. Hoewel steeds meer kerken het homohuwelijk zegenen, is hij van mening dat de kerk nog veel inclusiever moet zijn.
Historicus David Bos deed onderzoek naar homoseksualiteit en religie. Hoe staat het vandaag de dag met de acceptie van homoseksualiteit binnen de kerk?
Mpho Tutu, de dochter van aartsbisschop Desmond Tutu, is priester in de anglicaanse kerk. Vanwege het huwelijk met haar vrouw mag ze in Zuid-Afrika geen priester meer zijn.
Lenette van Dongen en Cor Bakker sluiten deze aflevering af met het lied Denk je dat het goed komt: Een verlangend lied over dat het altijd goed komt in de liefde.
Beluister het lied: