Kuala Lumpur (BBC) 11 maart 2021 - Het Hooggerechtshof van Maleisië heeft gisteren een verbod voor christenen om het woord Allah te gebruiken om naar God te verwijzen, ongedaan gemaakt. De kwestie speelt al tientallen jaren. 

Het arrest maakt deel uit van een zaak die aanhangig was gemaakt door een christen wier religieuze materialen in beslag waren genomen omdat ze het woord bevatten.

De kwestie van het gebruik van Allah door niet-moslims heeft in het verleden tot spanningen en geweld geleid in Maleisië.

Bijna tweederde van de bevolking is moslim, maar er zijn ook grote christelijke gemeenschappen.

De christelijke gemeenschappen in Maleisië voeren aan dat zij het woord Allah, dat vanuit het Arabisch in het Maleis werd ingevoerd, al eeuwenlang gebruiken om God aan te duiden en dat de uitspraak hun rechten schendt.

De grondwet van Maleisië garandeert vrijheid van godsdienst. Maar de spanningen tussen aanhangers van diverse religies zijn de laatste jaren toegenomen.

In 2008 namen de Maleisische autoriteiten op een luchthaven Maleistalige cd’s in beslag die toebehoorden aan de christelijke vrouw Jill Ireland Lawrence Bill, nadat was ontdekt dat de opnames de naam Allah gebruikten. Zij begon daarop een rechtszaak tegen een verbod uit 1986 voor christenen om het woord in publicaties te gebruiken.

Gisteren oordeelde het Hooggerechtshof van Kuala Lumpur dat de vrouw het recht had niet te worden gediscrimineerd op grond van haar geloof.

In haar beslissing oordeelde opperrechter Nor Bee dat zowel het woord Allah als drie andere woorden van Arabische oorsprong - Kaabah (het heiligdom in Mekka), Baitullah (‘Huis van God’) en salat (‘gebed’) - door christenen mogen worden gebruikt.

Volgens Nor Bee was de richtlijn die het gebruik van de vier woorden verbood “onwettig en ongrondwettelijk”. “De vrijheid om de eigen godsdienst te belijden en te praktiseren moet ook het recht omvatten om religieus materiaal te bezitten”, voegde zij eraan toe. 

Het is niet de eerste keer dat een Maleisische rechtbank verdeeld is over het gebruik van het woord Allah. In een andere zaak klaagde de katholieke krant The Herald de regering aan nadat deze had gezegd dat zij het woord in haar Maleistalige editie niet mocht gebruiken om de christelijke God aan te duiden.

In 2009 oordeelde een lagere rechtbank in het voordeel van The Herald en stond de krant toe het woord te gebruiken. De uitspraak veroorzaakte spanningen tussen moslims en christenen. Tientallen kerken en enkele islamitische gebedsruimten werden aangevallen en in brand gestoken.

In 2013 werd het besluit teruggedraaid door het Hof van Beroep, dat het verbod opnieuw instelde.