House of Animals is voor dierenopvang Sirius in Kyiv een hulpactie gestart. Deze dierenopvang is de grootste van Oekraïne waar honden en katten worden opgevangen. Door de uitgebroken oorlog dreigen de dieren over een paar dagen zonder eten te zitten. Alexandra Mezinova, de oprichter van Sirius, heeft contact met de Nederlandse organisatie House of Animals.

Hulpactie dierenasiel Kyiv

"We hebben nog maar voedsel voor drie dagen", vertelt Alexandra. "Als ik mijn dieren achterlaat zullen ze sterven van de honger. De dieren hebben geen schuld aan deze situatie maar zijn wel slachtoffer."

Lees ook:

Volle dierenasielen

De situatie in Oekraïne is erg onvoorspelbaar. Alle dierenasielen in Kyiv zitten vol, dus vraagt Mezinova mensen die vluchten om hun huisdieren mee te nemen.

Door die onvoorspelbaarheid is House of Animals een noodactie gestart, waarmee ze geld willen inzamelen voor voedsel voor de 3000 honden en katten.

Ik blijf bij mijn dieren, ik kan ze niet alleen laten

Alexandra is bang voor haar organisatie. "Het is een afschuwelijke situatie hier. Het is een bloederige strijd in heel veel steden en ze gebruiken bommen", vertelt ze. "Ik blijf bij mijn dieren, ik kan ze niet alleen laten. Op dit moment vliegen er heel veel vliegtuigen naar Kyiv en ik kan de bommen horen vallen, niet ver van de shelter." 

Over hulp die niet van buitenaf komt zegt Mezinova: "Wat er dan met de dieren zal gebeuren is te vreselijk om over na te denken. 3000 dieren evacueer je niet zomaar. Het enige dat wij kunnen doen is zorgen dat er voldoende voer voor de dieren is."

Doneren kan via deze link: https://www.houseofanimals.nl/red-de-honden-in-kiev/ 

Update 28 februari, 2022:

Drie dagen na het plaatsen van de oproep is er zo’n 100.000 euro opgehaald. Deze donaties komen terecht bij dierenopvang Sirius in Oekraïne. "We kunnen het niet in één keer overmaken", vertelt oprichter van House of Animals Karen Soeters, "dat zouden we heel graag willen doen, maar het moet in delen." Het geld komt terecht bij de medewerkers in Oekraïne. "Zij zoeken naar plekken in de buurt waar ze eten kunnen kopen", vertelt Karen.

 

De situatie is alleen maar dramatischer geworden

Het contact tussen Alexandra Mezinova van dierenopvang Sirius en Karen is minimaal. "De situatie is alleen maar dramatischer geworden", vertelt Karen. "De stroom is uitgevallen, dus ze kan haar telefoon niet opladen. Soms krijg ik nog een cryptisch berichtje van haar, maar het is echt kijken per uur hoe de situatie eruitziet."

Het is heel erg hartverwarmend om alle donaties te zien

Alexandra roept op om huisdieren mee te nemen tijdens het vluchten, omdat er geen dieren meer terecht kunnen bij de dierenopvang. "Polen en Roemenië hebben de grenzen nu ook opengesteld voor huisdieren", vertelt Karen. "Er werden sowieso al vaak dieren achtergelaten bij het asiel, maar dat kan nu écht niet." Verder is Karen heel blij met de support en donaties. "Het is heel erg hartverwarmend om alle donaties te zien, want ze komen niet alleen uit Nederland, ook uit België en Zweden."

De opgebrachte 100.000 euro lijkt al veel, maar voor 3000 dieren helpen alle kleine beetjes, ook voor langere termijn. "Er is ongeveer 5 euro per dier per week nodig", vertelt persvoorlichter Esther Kef, "keer 3000 dieren zit je dan al snel aan de 15.000 euro per week." Het hangt er ook van af of de donaties alleen via transacties door kunnen blijven gaan. "Als dat niet meer kan doordat de banken wegvallen, gaan we ook geld nodig hebben voor konvooien met eten die we naar Oekraïne sturen."

We hebben altijd meer nodig

Onlangs is er 300 kilo vlees en 100 duizend kilo granen binnengekomen. "Dat is natuurlijk al heel fijn", vertelt Esther, "maar we hebben altijd meer nodig. Het geld gaat in principe naar Sirius, maar als zij voor een tijd genoeg geld hebben om vooruit te gaan, gaat het naar andere dierenasielen. De opbrengst zal in iedere geval altijd naar katten en honden in Oekraïne gaan."

Je kan nog steeds doneren via deze link: https://www.houseofanimals.nl/red-de-honden-in-kiev/