02-04-2020
Zodra de corona-crisis ten einde is, houdt het Noord-Italiaanse bisdom Bergamo een gemeenschappelijke requiemmis voor alle overledenen in het diocees die vanwege de pandemie geen normale uitvaart kregen. Dat heeft bisschop Francesco Beschi van Bergamo laten weten. Zijn diocees is het zwaarst door COVID-19 getroffen gebied ter wereld. 

Lokale media melden dat er in de stad Bergamo, die sinds 8 maart in lockdown verkeert, al ruim 4.500 mensen aan de ziekte zijn overleden. Dat zorgt voor uitpuilende mortuaria en lange rijen lijkwagens voor de poorten van de begraafplaats. De afgelopen periode is er in Bergamo elke dertig minuten een dood lichaam begraven. 

“We moesten de kapel van de begraafplaats en de grafkamer openen om de kisten en de lichamen te plaatsen, omdat er veel te veel waren in het mortuarium van het ziekenhuis. Het aantal doden is echt enorm en waarschijnlijk hoger dan het officiële aantal", zegt burgemeester Giorgio Gori tegenover Nieuwsuur. “Veel mensen sterven thuis en in de verpleeghuizen. Niemand kon ze testen. Het is dus moeilijk precies te weten, maar hun symptomen lijken overeen te komen met die van het virus.”

Omdat mortuaria overvol zijn, worden veel lijkkisten ook verzameld in kerkgebouwen. Bisschop Beschi zegt tegen het Duitse persagentschap KNA dat hem dat emotioneel nogal aangrijpt. “Hoe verschrikkelijk dit ook is, misschien kan het een teken zijn van tederheid tegenover degenen die alleen sterven en waarvan de lijken zich anders zouden opstapelen.”

Mgr. Beschi: “Nu ervaren wij hoe noodzakelijk menselijke nabijheid is. Ik hoop dat die ervaring de coronacrisis zal overleven. (..) De vraag is of mensen bereid zijn om van de crisis te leren. Ik denk dat er twee aspecten zijn: solidair samenleven om deze crisis te overwinnen en persoonlijke verantwoordelijkheid opnemen voor het eigen leven, voor anderen, maar ook voor de natuur en de planeet. Als wij dat leren, dan heeft de crisis tenminste iets goeds opgeleverd”, aldus de bisschop.

Nieuwsuur sprak met don Filippo Tomaselli, pastoor in Alzano Lombardo (provincie Bergamo). “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand sterft zonder een kruisteken of zonder de warmte van een gebed”, zegt de priester, die inmiddels ook is besmet. “Een van mijn collega's is dag en nacht in het ziekenhuis.” 

Het bisdom Bergamo houdt al enige tijd onlinevieringen. Sinds kort is een telefonische hotline in het leven geroepen voor mensen die op zoek zijn naar troost. Het diocesaan grootseminarie van Bergamo stelt ongeveer vijftig kamers ter beschikking van artsen en verplegend personeel, die uit veiligheid niet bij hun gezinnen kunnen zijn. Verder zijn in parochies opvangcentra opgezet voor daklozen en migranten.