People pray at the Santo Mikael Church in Surabaya on April 21, 2025, following the death of Pope Francis at the Vatican. Pope Francis, an energetic reformer who inspired widespread devotion from Catholics but riled traditionalists, died on April 21, aged 88, just a day after greeting delighted worshippers after Easter Mass. Juni KRISWANTO / AFP

Jakarta, 22 april 2025De dood van paus Franciscus heeft in het overwegend islamitische Indonesië tot rouw om de leider van de rooms-katholieken geleid. De veelvuldige kritiek van de paus op de Israëlische aanvallen op de Gazastrook en zijn inspanningen voor harmonieus samenwerken van verschillende religies deden de waardering voor hem toenemen. 

Indonesië is het land met de meeste moslims. Het telt 280 miljoen inwoners, ongeveer 90 procent is moslim en ongeveer 3 procent rooms-katholiek.

Een lid van de raad van islamitische geestelijken, Sudarnoto Abdul Hakim, zei over de paus “dat zijn eisen de volkerenmoord in Gaza te stoppen, zijn ideeën over vrede en zijn wens voor broederschap onder de mensen” overeenkomen met de waarden van de raad.

Yahya Cholil Staquf, de voorzitter van de islamitische vereniging Nahdlatul Ulama, prees de paus in het condoleancebericht voor diens “onvermoeibare inspanningen om van de Rooms-Katholieke Kerk een gezant en verdediger te maken van menselijkheid”. De Nahdlatul Ulama telt naar schatting 40 miljoen leden en geldt als een van de grootste moslimverenigingen ter wereld.

Paus Franciscus bezocht Indonesië van 3 tot 6 september 2024. Tijdens zijn apostolische reis naar Zuidoost-Azië bezocht de paus ook Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore. 

In een van zijn laatste besluiten maakte Franciscus de weg vrij voor de heiligverklaring van catechist Peter To Rot (1912-1945) uit Papoea-Nieuw-Guinea. Die predikte tegen polygamie en verzette zich tegen de Japanse bezetters.