In het kader van Internationale vrouwendag spreekt Jacobine Geel met drie strijdbare vrouwen. Waarvoor gaan zij de barricade op?

Op 8 maart is het internationale vrouwendag: op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de positie van de vrouw in onze samenleving. Vrouwendag ontstond ruim honderd jaar geleden doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht.

Vandaag de dag staat Internationale vrouwendag vooral in het teken van economische zelfstandigheid, seksueel geweld, racisme en empowerment.

Reden genoeg dus voor Jacobine Geel om drie bijzondere, strijdbare vrouwen uit te nodigen in nieuwe aflevering van Jacobine op 2. Waarvoor gaan zij de barricade op?

Kaouthar Darmoni
Forugh Karimi

Zo spreekt Jacobine met Kaouthar Darmoni, genderwetenschapper en directeur van Atria. Zij doet een duidelijke oproep aan alle vrouwen: omarm je vrouwelijkheid. Met het door haar opgerichte Feminine Capital & Goddess Dance coacht ze, door middel van dans, vrouwen over heel de wereld in het ontwikkelen van hun leiderschap.

Psychiater en schrijver Forugh Karimi vluchtte in 1996 hoogzwanger uit Afghanistan, op zoek naar een veilig bestaan. Nu helpt ze als psychiater andere vluchtelingen eigenaar te worden van hun eigen lot.

Joyce Sylvester
Leoni Jansen

Tot slot spreekt Jacobine met pionier Joyce Sylvester. Senator, burgemeester, ombudsman: Sylvester is steeds de eerste zwarte vrouw in haar functie. Hiermee maakt ze het belang van kansengelijkheid zichtbaar en probeert ze anderen na te laten denken over oordelen en vooroordelen.

Zangeres Leoni Jansen zingt het toepasselijke lied: I'm a survivor