Rome, 19 oktober 2020 - Morgen wordt Rome als het aan de Gemeenschap Sant’Egidio ligt de 'hoofdstad van de vrede'. In de Eeuwige Stad vindt dan een internationale ontmoeting plaats met als thema 'Niemand redt zichzelf. Vrede en broederschap'.

Het is de 34ste bijeenkomst georganiseerd door Sant'Egidio in de 'geest van Assisi' sinds de historische interreligieuze conferentie die Johannes Paulus II in 1986 had georganiseerd. 

Het evenement, dat morgen vanaf 16.00 uur plaatsvindt, brengt de grote wereldreligies samen met gezaghebbende vertegenwoordigers van diverse instituties. 

“Op een moeilijk moment in de geschiedenis als gevolg van de pandemie, maar ook vanwege oude en nieuwe oorlogen die aan de gang zijn - zoals de oorlog in Syrië die al tien jaar duurt of de meest recente in Nagorno-Karabach - komt vanuit het hart van Europa een plechtig moment van bezinning, gebed en ontmoeting voor de wereld. Een bericht van hoop voor de toekomst in de naam van het grootste goed: de Vrede”, aldus de Gemeenschap van Sant’Egidio. 

De bijeenkomst begint met gebed. Alle afvaardigingen van de diverse wereldreligies zullen verspreid over de stad hun eigen rituelen verrichten. De christenen komen samen in de basiliek Santa Maria in Aracoeli op de Capitolijnse heuvel. Daarbij aanwezig zijn paus Franciscus en oecumenisch patriarch Bartholomaios van Constantinopel. 

Om 17.15 uur komen de religieuze leiders samen op Piazza del Campidoglio voor de slotceremonie‬. Het staatshoofd van de Italiaanse Republiek, president Sergio Mattarella, is daarbij aanwezig. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zal door middel van een videoboodschap het woord voeren. Ook Andrea Riccardi, stichter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, zal een toespraak houden.

Vervolgens zijn er speeches van de religieuze leiders en afgevaardigden: patriarch Bartholomaios, opperrabbijn Haim Korsia van Frankrijk, secretaris-generaal Mohamed Abdelsalam Abdellatif van het Hoog Comité voor Menselijke Broederschap, boeddhist Shoten Minegishi en paus Franciscus.

Daarna volgt onder meer een minuut stilte om de slachtoffers van de pandemie en van alle oorlogen te gedenken. Tot slot zal paus Franciscus samen met alle religieuze leiders kaarsen voor de vrede ontsteken.

Via PreghieraPerLaPace is het mogelijk de ontmoeting de hele wereld live te volgen in het Engels, Italiaans, Frans, Spaans, Portugees, Duits en Japans.