Livorno, 3 januari 2024De bisschop van het Italiaanse bisdom Livorno (Toscane) verklaart dat een van zijn priesters op oudejaarsdag een automatische excommunicatie heeft opgelopen. Het betreft de pastoor van het dorp Guasticce. Die had tijdens een kerkdienst een “schismatieke handeling” verricht. Volgens de krant Corriere della Sera had hij de parochianen gezegd dat Jorge Bergoglio niet de rechtmatige paus en bisschop van Rome is. 

In een door bisschop Simone Giusti ondertekende akte van 1 januari wordt meegedeeld dat pastoor Ramon Guidetti met onmiddellijke ingang wordt verwijderd uit zijn ambt. Hem wordt verboden priesterlijke handelingen te verrichten en aan de sacramenten deel te nemen, behalve dan aan een biecht waarin hij om vergeving vraagt. Gelovigen worden door de bisschop gewaarschuwd niet deel te nemen aan vieringen waarin de betreffende priester zou voorgaan omdat zij anders ook een excommunicatie oplopen.

Guidetti zou in zijn preek op 31 december hebben beweerd dat paus Franciscus niet het legitieme hoofd van de katholieke kerk is. Precies een jaar na het overlijden van paus Benedictus XVI vertelde de pastoor publiekelijk een verhaal dat zijn bewering zou hebben moeten onderbouwen. Op 17 december, de 87ste verjaardag van Bergoglio, sloeg de bliksem in op een standbeeld van Sint-Petrus ergens in de buurt van Buenos Aires. Daardoor zouden de aureool en de sleutel van het apostelbeeld zijn vernietigd. Volgens Guidetti was dat geen toeval: de aureool was verbrand ten teken ervan dat de Stoel van Petrus in bezit zou zijn genomen door “een jezuïtische vrijmetselaar die banden heeft met de wereldmachten, een anti-papale usurpator”.

De bisschop van Livorno beschouwt de uitspraken van de pastoor als schismatiek. Dat betekent dat de priester zich daarmee schuldig maakt aan kerkelijke scheurmakerij, een van de zwaarste misdrijven die een geestelijke kan begaan. De straf daarop is excommunicatie. Die wordt vanzelf opgelopen. Een bisschop kan achteraf de excommunicatie bevestigen door een formele verklaring uit te vaardigen. 

Excommunicatie is in de Rooms-Katholieke Kerk een van de drie zogenaamde censuren of verbeteringsstraffen, die gericht zijn op ‘genezing’  (de berouwvolle bekering) van de gestrafte. Het is een misverstand te menen dat een geëxcommuniceerde persoon uit de Kerk wordt gezet, aangezien een excommunicatie het doopsel niet teniet doet.