Hoe leef je als blinde of slechtziende in een wereld die niet voor jou gemaakt lijkt te zijn? Welke nieuwe mogelijkheden moet je dan vinden om tóch in de samenleving mee te kunnen draaien? In een speciale Jacobine op 2 special volgen we twee mensen met een visuele beperking in hun dagelijks leven. Welke invloed heeft hun beperking?

In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen blind of slechtziend. Een visuele beperking heeft een grote impact, niet alleen praktisch maar ook psychisch. Blind of slechtziend zijn gaat gepaard met het verlies van dromen en toekomstplannen, grote onzekerheid en het verlies van onafhankelijkheid. Toch vinden veel visueel beperkten nieuw perspectief in hun leven waardoor ze weer midden in de maatschappij staan. Zo ook Truus Jonker en Fred Hissink.

Truus Jonker werd slechtziend geboren. Door haar slechte zicht was ze een stil en teruggetrokken kind. Als jongvolwassene kwam ze in contact met lotgenoten en dat betekende een totale ommekeer in haar leven; ze zag dat anderen ondanks hun beperking tóch veel wisten te bereiken. Hun levenslust werd een bron van inspiratie.

Truus Jonker
Truus Jonker

Maar jaren later sloeg het noodlot toe; Truus werd als moeder van vier jonge kinderen volledig blind. Om beter met haar eigen situatie om te kunnen gaan, zet ze zich in om lotgenoten en andere mensen in moeilijke situaties te helpen. Zo regelt ze huisvesting en werk voor vluchtelingen en richtte ze een stichting op die zich inzet voor blinde en slechtziende kinderen in Kameroen.

Ook het leven van Fred Hissink stond van de een op andere dag totaal op zijn kop. Hij werd drie jaar geleden getroffen door glaucoom, een aandoening die een te hoge oogdruk veroorzaakt. Binnen twee weken verloor hij 85% van zijn zicht.

Fred verdween na de diagnose in een zwart gat, want heel zijn leven stond ineens op losse schroeven. Hij ging van zeer zelfstandig, naar zeer hulpbehoevend. Even leek hij zijn dynamische leven in te moeten ruilen voor een toekomst met weinig mogelijkheden en veel ondersteuning.

Fred Hissink
Fred Hissink

Toen Fred ging revalideren bij Bartiméus kreeg hij nieuw perspectief. Bartiméus is een organisatie die mensen met een visuele beperking helpt het leven te leiden dat bij hen past. Dat deed hem inzien dat er nog een rijk leven op hem stond te wachten. Inmiddels werkt Fred als ervaringsdeskundige en voorlichter bij het Bartiméus Fonds, maakt hij volop muziek én loopt hij fanatiek hard.

In deze Jacobine op 2 special volgen we Truus en Fred en zien we hoe zij omgaan met hun visuele beperking.

Deze uitzending wordt gemaakt met steun van het Bartiméus Fonds, dat zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen. Met de steun van haar donateurs kan het Bartiméus Fonds het werk van Bartiméus ondersteunen en innovatieve projecten mogelijk maken.