Hilversum, 14 oktober 2024 – De Japanse prelaat Isao Kikuchi van Tokio reageert met blijdschap dat de Nobelprijs voor de Vrede aan een lobbygroep is toegekend die zich inzet voor de afschaffing van atoombommen. Terwijl de dreiging van het gebruik van kernwapens toeneemt, roept ook de kerk voortdurend op om kernwapens uit te bannen.
De Nobelprijswinnaar Nihon Hidankyo werd in 1956 opgericht door overlevenden van de atoomexplosies in Hiroshima en Nagasaki. Sindsdien lobbyt de groep bij de Japanse regering voor steun aan de overlevenden en hun families. Bij regeringen wereldwijd dringt de lobbygroep aan op volledige afschaffing van kernwapens.
Sterke impact
"Het is een groot genoegen om te weten dat de Nobelprijs voor de Vrede van 2024 is toegekend aan de Nihon Hidankyo als erkenning voor hun onvermoeibare inspanningen om kernwapens af te schaffen," zei kardinaal-elect Isao Kikuchi tegen het Amerikaanse katholieke medium Crux.
"Hun oproep tot afschaffing heeft een sterke impact op de verwezenlijking van vrede, omdat het gebaseerd is op de realiteit van wat er in 1945 in Hiroshima en Nagasaki gebeurde.
Dreiging toegenomen
De laatste jaren is de dreiging van het gebruik van kernwapens weer toegenomen. Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Russische president Vladimir Poetin herhaaldelijk gesuggereerd dat Rusland kernwapens zou kunnen inzetten als de NAVO of andere westerse troepen direct bij het conflict betrokken zouden raken.
Ook was er angst voor schade aan nucleaire faciliteiten in Oekraïne als gevolg van de gevechten.
Politiek van afschrikking
Maar zelfs de Japanse regering blijft vasthouden aan een politiek van afschrikking die atoombommen bieden, zie Kikuchi bezorgd. Zijn eigen regering weigert het VN-verdrag te ondertekenen waarin kernwapens worden verboden.
“Hoewel de stemmen van degenen die in Hiroshima en Nagasaki door atoombommen zijn getroffen sterk zijn, zijn sommigen die dergelijke wapens bezitten helaas niet bereid om ze op te geven en een basis te leggen voor blijvende vrede in de wereld.”
Volgens hem zou “de Japanse regering de allereerste moeten zijn die het Verdrag inzake Verbod op Kernwapens goedkeurt”.
De kardinaal hoopt dat de toekenning van de Nobelprijs aan Nihon Hidankyo de Japanse regering zal inspireren om leiding te nemen in de discussie over het opbouwen van vertrouwen tussen landen en tegelijkertijd het afschaffen van atoomwapens.
Blijven samenwerken
Kikuchi zei verder dat de katholieke kerk al decennialang oproept tot afschaffing van atoomwapens.
“De kerk in Japan zal blijven samenwerken met iedereen die vrede zoekt om wereldleiders op te roepen om kernwapens af te schaffen om blijvende vrede te stichten.”