Wilmington, 14 januari 2021 - Bij de inauguratie van Joseph R. Biden Jr. tot 46ste president van de Verenigde Staten op 20 januari zullen twee geestelijken een prominente rol spelen. Het gaat om pater Leo O'Donovan S.J. en pastor Silvester Beaman. Beiden zijn oude vrienden van Biden. Zij zullen een gebed uitspreken waarin de goddelijke zegen over de nieuwe president en Amerika zal worden afgesmeekt.

Pater O’Donovan is rooms-katholiek priester en theoloog. Hij was van 1989 tot 2001 president van de Georgetown University in Washington DC. In 2015 ging hij voor bij de uitvaart van Beau Biden, de zoon van de nieuwe president. In 2016 werd O’Donovan de directeur van de Jesuit Refugee Service USA. In 2017 werd hem op de Nederlandse ambassade in Washington de Anne Frank Award uitgereikt als waardering voor zijn inzet voor vluchtelingen en migranten.

Silvester Beaman is pastor en predikant van de Afrikaanse Methodistische Episcopale Kerk in Wilmington, Bidens woonplaats. 

LEES: VS krijgen voor tweede keer een katholieke president

De ceremonie bij het Capitool in Washington, tijdens welke Joe Biden en Kamala Harris als respectievelijk president en vicepresident de eed zullen afleggen, begint aanstaande woensdag om naar verwachting 17.30 uur Nederlandse tijd. 

Vorige week riepen de burgemeester van Washington en de gouverneurs van de aangrenzende Amerikaanse staten Virginia en Maryland het publiek op niet naar de inauguratie te komen. Dat deden ze naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door rechtsextremistische Trump-aanhangers en vanwege de coronapandemie. De gebruikelijke plechtigheden zijn voor een groot deel geschrapt. Het wordt vooral een evenement op internet, met “een virtuele parade”.

Vandaag werd bekendgemaakt dat de popster Lady Gaga tijdens de inauguratieplechtigheid het Amerikaanse volkslied zal zingen. Jennifer Lopez zal ook een optreden verzorgen. Amanda Gorman, winnares van een jongerenprijs voor poëzie, gaat een gedicht voordragen. Brandweerkapitein Andrea Hall uit Fulton (Georgia) zal een rol spelen bij de ‘gelofte aan de vlag’.