Rome, 12 oktober 2024 – De Heilige Stoel en de Republiek Burkina Faso hebben een aanvullende overeenkomst gesloten over de wettelijke status van de Katholieke Kerk in het overwegend islamitische West-Afrikaanse land. Dat heeft het Vaticaan gisteren bekendgemaakt.
Het Tweede Aanvullende Protocol van het Akkoord tussen de Heilige Stoel en Burkina Faso werd gisteren ondertekend op het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Ouagadougou. De apostolische nuntius, aartsbisschop Michael Crotty, tekende namens de Heilige Stoel en minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marie Traoré tekende namens Burkina Faso.
De akte regelt de erkenning van kerkelijke organisaties als rechtspersonen in Burkina Faso en treedt met onmiddellijke ingang in werking, aldus het communiqué. Dat vergemakkelijkt de aankoop van land en de regulering van het eigendom van kerkgebouwen. Beide zijn vaak moeilijk in andere door de islam gedomineerde staten.
Volgens een volkstelling in 2019 is de religieuze samenstelling van de bevolking van Burkina Faso als volgt: moslims 63,8 procent; rooms-katholieken 20,1 procent; animisten 9 procent; protestant-christelijken 6,2 procent; andersgelovigen 0,2 procent; niet-gelovigen 0,7 procent. Het aantal inwoners bedraagt volgens schattingen van dit jaar 23 miljoen.
De Katholieke Kerk bestaat er uit 15 bisdommen verdeeld over drie kerkprovincies.
Staatsgrepen
Het land werd in 1960 onafhankelijk van kolonisator Frankrijk en veranderde zijn naam in 1984 van Opper-Volta in Burkina Faso. In de eerste decennia sinds de onafhankelijkheid vonden er geregeld militaire staatsgrepen plaats.
In 1987 zette Blaise Compaoré de president af, zette een regering op en regeerde 27 jaar lang. In 2014 trad Compaoré af na protesten tegen zijn herhaalde pogingen om de presidentiële limiet van twee termijnen in de grondwet te wijzigen. Een interim-regering leidde een overgangsperiode van een jaar en organiseerde presidents- en parlementsverkiezingen. In 2015 werd Roch Marc Christian Kaboré tot president gekozen en hij werd in 2020 herkozen. In 2022 voerde het leger twee machtsovernames uit: in januari werd Kaboré afgezet en in september juntaleider Paul-Henri Damiba. De nieuwe heerser werd de toen 34-jarige legerkapitein Ibrahim Traoré. Aanvankelijk riep hij zichzelf uit als overgangspresident, maar hij stelde nieuwe verkiezingen steeds uit.
Terrorisme
Terroristische groeperingen, waaronder milities die banden hebben met Al Qaida en Islamitische Staat, begonnen in 2016 met aanslagen in het land en pleegden in 2016, 2017 en 2018 aanslagen in de hoofdstad. Begin 2023 had de onveiligheid in Burkina Faso meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd en geleid tot aanzienlijke stijgingen in humanitaire behoeften en voedselonzekerheid.
In februari van dit jaar kwamen er zeker vijftien burgers om het leven tijdens een terreuraanslag op een katholieke kerk tijdens de zondagsmis in het dorp Essakane, in het noorden van Burkina Faso.
Naast terrorisme heeft het land te kampen met een groot aantal problemen, waaronder een hoge bevolkingsgroei, terugkerende droogte, alomtegenwoordige en blijvende voedselonzekerheid en beperkte natuurlijke hulpbronnen.