München (DPA) 21 januari 2022 - Het gisteren gepresenteerde rapport over seksueel misbruik in het aartsdiocees München en Freising heeft de katholieke kerk geschokt. De betrokkenen hebben ernstige beschuldigingen geuit en justitie onderzoekt of kerkelijke leidinggevenden mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. 

Het openbaar ministerie van München onderzoekt momenteel 42 gevallen van wangedrag door kerkelijke verantwoordelijken, bevestigde justitiewoordvoerder Anne Leiding, een woordvoerster. 

Het advocatenkantoor Westpfahl Spilker Wastl, dat in opdracht van het aartbisdom het opzienbarende deskundigenrapport schreef, verstrekte in augustus 2021 “41 zaken aan het openbaar ministerie”, aldus Leiding - en nog een zaak in november 2021. “Deze hebben uitsluitend betrekking op nog levende kerkelijke functionarissen en werden in sterk geanonimiseerde vorm doorgegeven.” Indien op grond hiervan “vermoedens zouden ontstaan met betrekking tot mogelijk strafrechtelijk relevant gedrag van de verantwoordelijke kerkleiders”, zullen de desbetreffende documenten bij het advocatenkantoor worden opgevraagd en, indien nodig, aan de verantwoordelijke parketten worden doorgegeven, aldus Leiding. “Welke strafrechtelijke normen zijn overtreden is nog onderwerp van onderzoek.”

Het rapport concludeert dat gevallen van seksueel misbruik in het aartbisdom gedurende tientallen jaren niet adequaat zijn aangepakt en beschuldigt de voormalige aartsbisschoppen Friedrich Wetter en Joseph Ratzinger, nu emeritus paus Benedictus XVI, in verschillende gevallen van specifiek en persoonlijk wangedrag.

De huidige aartsbisschop, kardinaal Reinhard Marx, wordt in twee gevallen ook beschuldigd van formeel wangedrag. De deskundigen spreken van ten minste 497 slachtoffers en 235 vermeende daders, maar gaan uit van een veel groter duister veld.

De rol van Ratzinger is bijzonder explosief. De experts gaan ervan uit dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet de waarheid heeft verteld.