De documentaire De blauwe familie, uitgezonden op maandag 23 mei, heeft ook politiek stof doen opwaaien. De documentaire gaat over uitsluiting, racisme en andere vormen van discriminatie bij de Nederlandse politie. 

Kamerdebat

Minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid en Justitie zegt zeer geraakt te zijn door de onthullingen van klokkenluiders over de angst- en pestcultuur bij de politie. De Tweede Kamer gaat, op initiatief van DENK en door een ruime kamermeerderheid ondersteund, in debat over de kwestie die door de documentaire op de kaart werd gezet.

"Het raakt me dat goede mensen zich niet meer thuis voelen bij de politie. Dat is iets waar we allemaal wakker van horen te liggen", aldus Yesilgöz in haar reactie op de documentaire De blauwe familie. "Er is geen ruimte voor racisme en discriminatie bij onze politie”. De verhalen van politiemensen zoals deze te zien waren kan de politieleiding volgens haar gebruiken als "bouwstenen om die verbeteringen in te zetten". De documentaire kreeg veel aandacht in de media, zoals NOS Journaal, Nieuwsuur en Op1.

Inclusiviteit

De blauwe familie laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is. Korpschef Henk van Essen heeft veel waardering en respect voor de (oud-)politiemensen die in de documentaire vertellen over hun ervaringen met discriminatie en uitsluiting binnen de politie. “De persoonlijke verhalen maken pijnlijk duidelijk hoe groot de impact daarvan is en hoe lang het doorwerkt”, reageert hij. “Elke collega die dit meemaakt, is er één te veel.”

De korpschef hoopt dan ook dat iedereen de documentaire gaat bekijken. “In veel organisaties – ook binnen ons korps – is het gesprek gaande over veiligheid op de werkvloer. Maatschappelijke ontwikkelingen en het publieke debat – zoals naar aanleiding van de dood van George Floyd, de Black Lives Matter-protesten of de gebeurtenissen rondom The Voice of Holland – helpen daarbij. Dat geldt ook voor media-aandacht voor het onderwerp; door het zichtbaar te maken, wordt het bespreekbaar. Deze documentaire helpt daar ook bij

De politie wil racisme en discriminatie binnen de organisatie strenger gaan aanpakken. Zo kunnen agenten die zich racistisch uiten tegen collega's voortaan rekenen op ontslag, blijkt uit een verklaring die tachtig hooggeplaatste politiefunctionarissen naar aanleiding van de documentaire hebben opgesteld in een topoverleg.



"Wij willen de 'politie voor iedereen' zijn. En ja, dat gaan we beter doen. Maar wie de grens over gaat, zal dat altijd voelen, daar hoort altijd een sanctie op te volgen. Altijd. En daar waar nodig volgt ontslag", staat in de verklaring.

De blauwe familie kijk je terug op NPO Start.

Bekijk de documentaire