
Rome, 26 april 2025 – Paus Franciscus had een uitstraling en een pastorale stijl waarmee hij “harten raakte” en “morele en spirituele energieën” probeerde op te wekken. Dat zei kardinaal Giovanni Battista Re in zijn homilie tijdens de uitvaartmis voor de Argentijnse paus. Ook prees hij de overleden pontifex als een ijveraar voor vrede.
De 91-jarige Re, deken van het College van Kardinalen, was hoofdcelebrant van de requiemmis, die werd gevierd op het bordes van de Vaticaanse Basiliek waaraan tienduizenden gelovigen op het Sint-Pieterplein deelnamen.
Evangelisatie
“Het primaat van de evangelisatie was de leidraad van zijn pontificaat”, aldus kardinaal Re. “Hij verspreidde de vreugde van het Evangelie met een duidelijk missionair karakter.”
“Een rode draad in zijn missie was ook de overtuiging dat de kerk een thuis is voor iedereen; een huis met deuren die altijd openstaan. Hij gebruikte herhaaldelijk het beeld van de kerk als een ‘veldhospitaal’ na een veldslag waarbij veel gewonden waren gevallen; een Kerk die bereid is om met vastberadenheid zorg te dragen voor de problemen van mensen en de grote zorgen die de hedendaagse wereld uiteen scheuren; een Kerk die zich over iedere mens kan buigen, los van welke geloofsovertuiging of toestand dan ook, en hun wonden kan helen”, aldus de kardinaal-deken.

Marginalen
Re noemde ook Franciscus’ grote aandacht voor vluchtelingen, armen en verschoppelingen. “Het is veelzeggend dat de eerste reis van paus Franciscus naar Lampedusa was, een eiland dat symbool staat voor de tragedie van emigratie, waarbij duizenden mensen verdrinken op zee. In dit kader paste ook de reis naar Lesbos, samen met de Oecumenische Patriarch en de Aartsbisschop van Athene, en het opdragen van een mis aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten, ter gelegenheid van zijn reis naar Mexico.”
Kardinaal Re noemt de meest historische van Franciscus’ 47 “zware” apostolische reizen het bezoek aan Irak in 2021 was. Dat “was een balsem voor de open wonden van de Iraakse bevolking, die zo veel had geleden onder het onmenselijke werk van ISIS. Dit was ook een belangrijke reis voor de interreligieuze dialoog”.
Oorlog
Barmhartigheid en universele broederschap waren volgens Re de voornaamste speerpunten van Franciscus’ pastorale programma. Ook noemde de kardinaal-deken de encycliek Laudato si’. Daarmee vestigde de Heilige Vader de aandacht op “de plichten en medeverantwoordelijkheid ten opzichte van ons gemeenschappelijk huis”.
“Gezien de vele oorlogen die de afgelopen jaren zijn gaan woeden, met onmenselijke verschrikkingen en met talloze doden en verwoestingen, verhief paus Franciscus onophoudelijk zijn stem en pleitte hij voor vrede. Hij nodigde uit tot redelijkheid en eerlijke onderhandelingen om mogelijke oplossingen te vinden. Want oorlog, zei hij, is niets anders dan de dood van mensen en de verwoesting van huizen, ziekenhuizen en scholen. Oorlog laat de wereld altijd slechter achter dan zij was: voor iedereen is het altijd een pijnlijke en tragische nederlaag.”
Tot slot verwees kardinaal Re op de oproep van Franciscus om bruggen te bouwen en geen muren.

Voorzitter conclaaf
Tijdens een conclaaf is de deken van het College van Kardinalen de voorzitter, althans als die jonger is dan 80. De 91-jarige kardinaal Re zal dus niet mogen deelnemen aan de pausverkiezing. Ook de vicedeken Leonardo Sandri niet, want die is 81. De regels schrijven voor dat dan de hoogste kardinaal-bisschop in rang die jonger is dan 80, het voorzitterschap van het conclaaf op zich moet nemen. Dat is de 70-jarige Pietro Parolin, voormalig staatssecretaris van Zijne Heiligheid.