Utrecht, 12 oktober 2022 - Kardinaal Willem Eijk publiceerde onlangs De band van de liefde, een 416 pagina’s tellend boek waarin hij de rooms-katholieke leer over huwelijk en seksualiteit op systematische wijze uitlegt. De aartsbisschop van Utrecht doet dat mede door de kerkelijke doctrine te vergelijken met Westerse visies zoals marxisme, atheïstisch existentialisme, radicaal feminisme, structuralisme en gendertheorie.
Eijk, doctor in de geneeskunde en in de filosofie, doceert al jaren aan diverse instituten moraaltheologie aan priester- en diakenkandidaten. In zijn voorwoord van het boek refereert hij daaraan. De kardinaal benadrukt dat het niet bedoeld is als pastoraal-theologische benadering van de huwelijksmoraal en de seksuele ethiek, maar als systematisch-theologische benadering.
De aartsbisschop van Utrecht legt uit waarom het leergezag van de Katholieke Kerk andere waarden en normen voorhoudt dan de huidige westerse cultuur; bijvoorbeeld waarom is het huwelijk wezenlijk een liefdesverbond tussen één man en één vrouw?
Belangrijke bron van dit boek is de theologie van het lichaam, zoals ontwikkeld door de heilige Johannes Paulus II. De Poolse paus verzette zich in zijn leer tegen het moderne dualistische mensbeeld, waarbij de biologische gegevenheid van een mens los zou staan van de individuele persoon. Eijk laat zien dat de dominante visie in het Westen op homo- en transseksualiteit, maar ook op abortus, gebaseerd is op het harde onderscheid tussen natuur en samenleving. De katholieke leer gaat daarentegen uit van een geschapen werkelijkheid, waarin lichaam en geest een eenheid vormen.
In De band van de liefde, bestaande uit vijf thematische delen, keert het begrip kuisheid veelvuldig terug. Eijk maakt een systematisch onderscheid tussen de kuisheid binnen het huwelijk (deel III) en de kuisheid buiten het huwelijk (deel IV). Vanzelfsprekend gaat het in die delen ook om onkuisheid, waarbij Eijk tal van als zondig aangemerkte handelingen bespreekt zoals prostitutie, masturbatie, incest, bestialiteit en pedofilie. Het laatste deel is getiteld ‘Schending van het wezen van het huwelijk’; daarbij gaat het om echtscheiding en polygamie. Ook is er aandacht voor pastorale bijstand en voor de kerkrechtelijke mogelijkheid om een sacramenteel huwelijk nietig te laten verklaren.
Het boek is uitgegeven door KokBoekencentrum. Op 27 oktober zal het officieel worden gepresenteerd tijdens een minisymposium in het Ariënsinstituut in Utrecht.