Rome, 19 april 2021 - Kardinaal Sebastian Koto Khoarai O.M.I. is 17 april op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Mazenod in het Koninkrijk Lesotho. Hij was de emeritus bisschop van het bisdom Mohale's Hoek.
Sebastian Koto Khoarai werd geboren op 11 september 1929 in Koaling, in het bisdom Leribe, in wat toen de Britse kolonie Basutoland was. Hij werd op elfjarige leeftijd gedoopt, op 12 december 1940, in de Sint-Pauluskerk in Butha-Buthe. Hij studeerde filosofie en theologie aan het grootseminarie van Sint-Augustinus, in de stad Roma (Lesotho).
Koto Khoarai trad begin 1950 toe tot de religieuze congregatie van de Oblaten van Maria Onbevlekt Ontvangen (O.M.I.). Op 21 december 1956 werd hij tot priester gewijd en twee dagen later doopte hij zijn vader.
Na verschillende verantwoordelijkheden te hebben bekleed in parochies en seminaries in de jaren dat Lesotho op weg was naar de onafhankelijkheid, werd de jonge pater in 1975 benoemd tot de eerste nationale directeur van de Pauselijke Missieverenigingen in Lesotho.
Op 10 november 1977 werd hij door paus Paulus VI benoemd tot eerste bisschop van het pas opgerichte bisdom Mohale's Hoek. Hij werd tot bisschop gewijd op 2 april 1978.
Van 1982 tot 1987 was hij voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Lesotho. Dankzij zijn toedoen en de inspanningen van andere bisschoppen is de katholieke kerk de voornaamste opvoeder geworden van het kleine land in Afrika dat geheel wordt omsloten door de Republiek Zuid-Afrika. Lesotho heeft een bevolking van ongeveer 2 miljoen mensen.
In 2006 ging de toen 77-jarige Koto Khoarai officieel met emeritaat. Hij bleef zijn bisdom echter dienen als apostolisch administrator tot paus Franciscus in 2014, zijn ontslag aanvaardde.
Tijdens het consistorie van 19 november 2016 verhief paus Franciscus hem tot kardinaal. Op 87-jarige leeftijd werd hij de eerste man uit Lesotho die lid werd van het Kardinalencollege. Zijn gezondheid liet het echter niet toe dat hij naar Vaticaanstad zou reizen om de rode hoed en de kardinaalsring uit handen van de paus te ontvangen.
Het aantal kardinalen wereldwijd bedraagt nu 224, waarvan er 126 jonger zijn dan 80 jaar en dus in aanmerking komen om in geval van een sedevacante een nieuwe paus te kiezen.