München, 4 juni 2021 – Kardinaal Reinhard Marx heeft paus Franciscus verzocht hem te ontslaan als aartsbisschop van München en Freising. De Duitse prelaat is een van de meest prominente leiders van de Katholieke Kerk.

De 67-jarige Marx stelt zijn positie beschikbaar, omdat hij zich medeverantwoordelijk voelt voor de schandalen rond seksueel misbruik veroorzaakt door kerkelijke gezagdragers. Hij heeft de paus een brief geschreven en daarin gezegd dat er in de afgelopen tien jaar van onderzoek naar misstanden in de Katholieke Kerk in Duitsland erg veel is misgegaan. Ook geeft hij aan dat hij van mening is dat de kerk op een dood punt is aangeland. Hij zegt te hopen dat zijn vertrek als aartsbisschop meer ruimte biedt voor een nieuw begin.

Duitse media melden dat hij de ontslagbrief al op 21 mei heeft verstuurd en dat de paus zijn ontslag vooralsnog niet heeft aanvaard en heeft laten weten dat Marx voorlopig op zijn post moet blijven.

Marx zag eerder al af van een hoge Duitse staatsonderscheiding na kritiek van misbruikslachtoffers.

Kardinaal Marx was van 2014 tot 2020 voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie. Hij is lid van de Raad van Kardinalen, het gremium dat de paus bijstaat in diens hervorming van de Romeinse Curie en het bestuur van de wereldkerk.