München, 27 april 2021 - Kardinaal Reinhard Marx ziet af van een hoge Duitse onderscheiding na een golf van protest van slachtoffers van misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij heeft de Duitse bondspresident gevraagd het eerbetoon vrijdag niet door te laten gaan, melden Duitse media.

Lees eerder bericht: Marx krijgt hoge Duitse staatsonderscheiding

De slachtoffers beschuldigen Marx ervan misbruik door geestelijken in de doofpot te hebben willen stoppen. President Steinmeier wilde Marx onderscheiden met het zogenoemde grote kruis van verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.

Ondanks de ernstige aantijgingen tegen Marx, aartsbisschop van München en Freising, hield het staatshoofd vast aan de toekenning omdat de kardinaal “op een bijzonder prominente manier campagne voerde voor gerechtigheid en solidariteit in de samenleving”, aldus een woordvoerder. Volgens de zegsman ijverde Marx voor de toelating van vluchtelingen, verzette hij zich tegen populisme en riep hij op tot hulp voor mensen in nood in Duitsland en de rest van de wereld.

Organisaties van slachtoffers van seksueel geweld vonden dat anderen hun onderscheidingen zouden moeten teruggeven als Marx zijn kruis zou krijgen. In een open brief aan Steinmeier eiste een groep een duidelijk bewijs dat Marx zich niet schuldig heeft gemaakt aan het verdoezelen van misstanden.