A demonstrator waves a Sri Lankan flag near police barriacdes during a protest march towards the Presidential secretariat office against Sri Lankan President Ranil Wickremesinghe, in Colombo on July 22, 2022.  AFP

Colombo (AsiaNews/AFP) 24 juli 2022 - De nieuwe Sri Lankaanse president Ranil Wickremesinghe heeft zijn ambt aanvaard met de belofte de grondwet te beschermen, maar nog geen 24 uur na zijn verkiezing door het parlement heeft hij de grondrechten van het volk al geschonden. Dat is de harde aanklacht van kardinaal Malcolm Ranjith, de aartsbisschop van Colombo, nadat politie en leger vrijdag invallen hadden gedaan bij vreedzame betogers die protesteerden tegen de benoeming van het nieuwe staatshoofd.

Wickremesinghe verving Gotabaya Rajapaksa, die naar Singapore is gevlucht na maandenlange demonstraties van het volk tegen het lakse regeringsbeleid om de economische en financiële crisis van het land te bestrijden.

“Als de aanval van de [veiligheidstroepen] negatieve gevolgen heeft, is de president daarvoor verantwoordelijk. Ik dring er bij hem op aan geen militaire macht te gebruiken om diegenen te mishandelen die onder grote ontberingen lijden”, zegt kardinaal Ranjith in een persbericht.

De Sri Lankaanse kerkleider beschuldigt de veiligheidstroepen en het leger ervan ongewapende burgers aan te vallen terwijl zij lagen te slapen. “Er moet een transparant en onafhankelijk onderzoek naar het incident worden ingesteld. In dit verband zal ik de Mensenrechtenraad van de VN vragen te interveniëren.”

Kardinaal Ranjith staat niet alleen in zijn veroordeling van het geweld. Religieuze leiders, vakbondsmensen, kunstenaars en gewone burgers verzamelden zich vrijdag op het treinstation van Fort om bescherming te vragen voor de demonstranten en om het aftreden van Wickremesinghe te eisen.

Boeddhistenleider Matara Ananda Sagara Thero vertelde AsiaNews dat hij met eigen ogen het geweld van officieren en militairen tegen de activisten heeft gezien en sprak van een actie die het nazi-leger van Hitler waardig was. “Ze vielen me verbaal aan en joegen me weg. De militairen gedroegen zich alsof ze drugs hadden gebruikt”, aldus de monnik.

Saliya Peiris, voorzitter van de Nationale Vereniging van Advocaten, maakte ook melding van geweld tegen haar eigen cliënten die probeerden de rechten van demonstranten te beschermen. Eén advocaat zou zijn gearresteerd, samen met verscheidene journalisten. De vereniging riep op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Woensdag koos het parlement Ranil Wickremesinghe tot president. Hij blijft staatshoofd tot de verkiezingen in 2024. Hij was premier toen president Gotabaya Rajapaksa afgelopen week tijdens massale protesten het land uit vluchtte en vervolgens ontslag nam. Wickremesinghe werd toen waarnemend president.

De massale protesten die zich afgelopen week ook tegen Wickremesinghe richtten, worden gevoed door de ernstige crisis waarin het land verkeert. Sri Lanka is economisch volkomen ingestort. Het tien jaar terug erg welvarende land, met sterke economische groei en afname van de armoede, heeft zich in de loop der jaren steeds dieper in de schulden gestoken en was in 2016 al bijna bankroet. Het land werd economisch zwaar getroffen door het wegblijven van toeristen tijdens de wereldwijde coronamaatregelen en bezwijkt nu onder de schuldenlast.

De staat heeft meer dan 50 miljard euro schuld en kan geen rente meer ophoesten. Daardoor is er vrijwel geen geld meer voor de import van essentiële basisbehoeften zoals brandstof, medicijnen, melk en toiletpapier. Volgens het ministerie van Financiën is er nog 25 miljoen euro aan buitenlandse deviezen beschikbaar, maar het land zou 6 miljard nodig hebben om het een half jaar vol te houden.