Rome, 14 december 2022 - De Canadese curiekardinaal Marc Ouellet gaat in Quebec een rechtszaak aanspannen tegen een vrouw die hem heeft beschuldigd van seksueel misbruik in een collectieve rechtszaak tegen het aartsbisdom Québec.
“Ik heb me nooit schuldig gemaakt aan deze verwerpelijke gedragingen, en al helemaal niet aan die waarvan andere leden van de clerus in de class action worden beschuldigd”, zegt de kardinaal in een verklaring van 13 december. “Deze ongepaste associatie, opzettelijk opgebouwd en wijd verspreid voor ongepaste doeleinden, moet aan de kaak worden gesteld.”
Vaticaan verklaart klacht tegen Ouellet ongegrond (18 augustus 2022)
“Nadat ik er in eerste instantie voor heb gezorgd dat de anonimiteit van de eiser wordt beschermd door een bevel daartoe, stap ik vandaag naar de rechter in Québec om de valsheid van de aantijgingen tegen mij te bewijzen en mijn reputatie en eer te herstellen”, aldus de 78-jarige kardinaal.
Marc Ouellet was van 2002 tot 2010 aartsbisschop van Québec. Thans is hij prefect van het Dicasterium voor Bisschoppen, een belangrijk orgaan van het Vaticaan dat de paus helpt bij de beoordeling van toekomstige kandidaten om tot bisschop te worden benoemd.
Ouellet werd beschuldigd van seksuele aanranding door een vrouw die het pseudoniem F. gebruikt in een civiele rechtszaak die in augustus door meerdere eisers tegen het aartsbisdom Québec werd aangespannen.
De rechtszaak tegen het aartsbisdom omvat de getuigenissen van 101 mensen die zeggen dat zij van 1940 tot heden seksueel zijn misbruikt door geestelijken of medewerkers van de kerk. Achtentachtig geestelijken worden aangeklaagd.
F. beweert dat Ouellet haar meerdere malen ongepast kuste en haar billen aanraakte toen ze tussen 2008 en 2010 als pastorale stagiaire voor het aartsbisdom Québec werkte.
Het Vaticaan voerde in augustus een eigen onderzoek uit. Paus Franciscus bepaalde op basis van het resultaat daarvan dat er onvoldoende bewijs was om Ouellet canoniek (kerkrechtelijk) wegens aanranding te vervolgen.
Ouellet heeft aangekondigd dat als de rechter de vrouw oplegt hem financieel schadeloos te stellen, hij het smartengeld zal doneren aan een stichting die inheemse misbruikslachtoffers bijstaat.