Milaan, 7 november 2021 - De man van wie velen begin 2013 verwachtten de volgende paus te worden, behoort vanaf vandaag niet meer tot het college dat een nieuwe bisschop van Rome kiest. Kardinaal Angelo Scola is vandaag namelijk 80 geworden, de leeftijd waarop kardinalen niet meer mogen deelnemen aan een conclaaf. Het aantal kieskardinalen bedraagt nu 120.
De Italiaanse Bisschoppenconferentie was er zo van overtuigd dat Scola de opvolger van Benedictus XVI zou worden dat zij zelfs al een felicitatietelegram hadden klaar staan. Het pijnlijke is dat het bericht ook nog werd verstuurd.
Scola, een vermaard theoloog, was lange tijd een van de belangrijkste figuren in de Kerk van Italië en werd beschouwd als de woordvoerder van de conservatieve vleugel. Sinds 2011 was hij aartsbisschop van Milaan, met ongeveer vijf miljoen katholieken een van de grootste bisdommen ter wereld.
Scola ging in 2017 met emeritaat als aartsbisschop. Thans is hij in de Romeinse Curie nog lid van de Congregatie voor de Geloofsleer en de Pontificale Raad voor de Nieuwe Evangelisatie.
Angelo Scola werd op 7 november 1941 geboren in Malgrate aan de zuidoostpunt van het Comomeer. Zijn vader was een socialistische vrachtwagenchauffeur.
Al op jonge leeftijd werd Angelo beïnvloed door Luigi Giussani, de stichter van de katholieke lekenbeweging Comunione e Liberazione.
Na twee jaar ingenieur te zijn geweest in Milaan, stapte Scola over naar de katholieke universiteit van de Lombardische hoofdstad om er filosofie te studeren. Hij besloot priester te worden en ging in 1967 naar het grootseminarie van Milaan, maar verhuisde later naar Terme in Abruzzo. Daar werd hij in 1970 tot priester gewijd. Daarvoor studeerde Scola een jaar in Fribourg, Zwitserland, waar hij promoveerde op een disseratie over de Spaanse theoloog en filosoof Melchior Cano (1509-1560). Tegelijkertijd werd Scola steeds actiever in Comunione e Liberazione en decennialang werd hij beschouwd als beschermer van deze beweging, die in 1954 werd opgericht en nu internationaal wijdverbreid is. Bovendien behoorde hij in 1972 tot een kring rond de stichters van het Internationale Katholieke Tijdschrift Communio: Joseph Ratzinger, Henri de Lubac en Hans Urs von Balthasar.
Scola kreeg de reputatie van een deskundig en orthodox theoloog en humanist. Nadat hij in 1991 bisschop was geworden van het Toscaanse Grosseto, haalde Johannes Paulus II hem in 1995 naar Rome, waar hij rector werd van de Pontificale Lateraanse Universiteit in Rome. De Poolse paus benoemde hem in 2002 tot patriarch van Venetië en verhief hem in 2003 tot kardinaal.
De nauwe relatie met Ratzinger, die sinds het begin van de jaren zeventig bestond, werd voortgezet. Als paus plaatste hij Scola in 2011 over naar zijn geboortediocees Milaan. De relatie met Franciscus wordt echter als minder hartelijk beschouwd.