Rome, 7 december 2024 – Paus Franciscus heeft vanmiddag 21 kardinalen gecreëerd. Hij deed dat tijdens een gewoon openbaar consistorie in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
De nieuwe kardinalen zijn:
- aartsbisschop Angelo Acerbi (99), Italiaanse kerkdiplomaat, emeritus apostolisch nuntius, onder andere in Nederland (1997-2001);
- aartsbisschop Carlos Gustavo Castillo Mattasoglio (74) van Lima (Peru);
- aartsbisschop Vicente Bokalic Iglic C.M. (72) van Santiago del Estero (Argentinië);
- aartsbisschop Gerardo Cabrera Herrera O.F.M. (68) van Guayaquil (Ecuador);
- aartsbisschop Fernando Natalio Chomalí Garib (67) van Santiago de Chile (Chili);
- aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi S.V.D. (65) van Tokyo (Japan);
- bisschop Pablo Virgilio Siongco David (65) van Kalookan (Filipijnen);
- aartsbisschop Ladislav Nemet S.V.D. (68) van Beograd-Smederevo (Servië);
- aartsbisschop Jaime Spengler O.F.M. (64) van Porto Alegre (Brazilië);
- aartsbisschop Ignace Bessi Dogbo (63) van Abidjan (Ivoorkust);
- aartsbisschop Jean-Paul Vesco O.P. (62) van Algiers (Algerije);
- aartsbisschop Dominique Joseph Mathieu O.F.M. Conv. (61) van Teheran Ispahan (Iran);
- aartsbisschop Roberto Repole (57) van Turijn (Italië);
- aartsbisschop Baldassare Reina (53), de nieuwe vicaris-generaal van het bisdom Rome;
- aartsbisschop Francis Leo (53) van Toronto (Canada);
- de Litouwse aartsbisschop Rolandas Makrickas (52), aartspriester-coadjutor van de Basiliek van Sint-Maria de Meerdere;
- bisschop Mykola Bychok C.Ss.R. (44), eparch van de Oekraïense Grieks-katholieke eparchie 'Saints Peter & Paul of Melbourne' (Australië);
- pater Timothy Radcliffe O.P. (79), op eigen verzoek gedispenseerd van de bisschopswijding;
- aartsbisschop Fabio Baggio C.S. (59), ondersecretaris van de sectie Migranten en Vluchtelingen van het Dicasterie van de Integrale Menselijke Ontwikkeling;
- aartsbisschop George Jacob Koovakad (51), coördinator op het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel, afdeling Apostolische Reizen;
- aartsbisschop Domenico Battaglia van Napels (61).
Rode hoed en ring
Het was de tiende keer dat paus Franciscus tijdens een consistorie kardinalen creëerde. Nadat hij tijdens de sessie van vanmiddag de creatieformule had uitgesproken, reciteerden de nieuwe kardinalen de apostolische geloofsbelijdenis en legden zij de eed van gehoorzaamheid af “aan de Heilige Apostolische Romeinse Kerk en aan de Heilige Petrus in de persoon van de Romeinse Pontifex”. Vervolgens zette de paus hun de rode bonnet op het hoofd en overhandigde hun de kardinaalsring.
Het rode tenue symboliseert de bereidheid van een kardinaal om moedig van Christus te getuigen, als het moet tot bloedvergietens toe. De ring symboliseert de versterking van de liefde van de kardinaal voor de Kerk door de liefde van Petrus, de ‘Prins der Apostelen’.
Titels
De paus benoemde elk van de nieuwe kardinalen ook tot titularis van een eigen titelkerk of diaconie in Rome. Daarbij is hun vanmiddag ook de benoemingsbul overhandigd. Zij die een titelkerk krijgen toebedeeld – in de regel de hoofden van metropolitane aartsbisdommen – hebben de rang van kardinaal-priester. Zij die worden verbonden met een zogeheten diaconie, oorspronkelijk een kerkelijke hulpinstantie verbonden aan een basiliek, kerk of kapel in het bisdom Rome, hebben de rang van kardinaal-diaken.
Het College van Kardinalen telt thans 253 leden. Meer dan 90 landen zijn erin vertegenwoordigd. Hoewel de overgrote meerderheid van de kardinalen seculiere geestelijken zijn, bedraagt het aantal kardinalen dat behoort tot religieuze instituten nu 68.
Periferie
De voortdurende uitbreiding van het kardinalencollege met leden uit de kerkelijke periferie blijkt ook uit Franciscus’ keuze van kardinalen die behoren tot religieuze instituten in landen waar katholieken een minderheid vormen. Zo behoren twee van de nieuwe kardinalen tot het door Sint-Arnold Janssen opgericht Gezelschap van het Goddelijk Woord, ook bekend als de Missionarissen van Steyl (het Nederlands-Limburgse dorp aan de Maas). Dat zijn aartsbisschop Tarcisio Isao Kikuchi van Tokio en aartsbisschop Ladislav Nemet van Belgrado-Smederevo, Servië. Twee andere nieuwe kardinalen zijn lid van een bedelorde en werkzaam in de moslimwereld: de Franse dominicaan Jean-Paul Vesco in Algerije en de Belgische minderbroeder conventueel in Iran.
Kieskardinalen
Van de 253 kardinalen zijn er nu 140 jonger dan 80 jaar. Alleen kardinalen die jonger zijn dan 80 mogen deelnemen aan een pausverkiezing.
Van de 140 kardinalen die nu stemgerechtigd zijn, is Italië met 17 kieskardinalen (of 19 als we de bisschop van Ulaanbataar en de Latijnse patriarch van Jeruzalem meerekenen) het best vertegenwoordigde land, gevolgd door de Verenigde Staten met 10, Brazilië met 7, Spanje en India met elk 6, Frankrijk, Portugal en Argentinië met elk 4 en Duitsland en Groot-Brittannië met elk 3.
De kardinalen die 80 jaar of ouder zijn, mogen na de dood van de paus of diens aftreden wel deelnemen aan het zogeheten preconclaaf, de vergaderingen voorafgaand aan het begin van een conclaaf. Tijdens die bijeenkomsten van het College van Kardinalen wordt het gewenste profiel van de nieuwe paus geschetst.
Nestor en benjamin
Vandaag is zowel het oudste als het jongste lid van het College van Kardinalen gecreëerd.
De Italiaan Angelo Acerbi, emeritus prelaat van de Maltezer Ridders is met 99 jaar de nestor. Hij heeft de katholieke kerk 50 jaar als bisschop gediend en heeft ook 40 jaar ervaring in het corps diplomatique van de Heilige Stoel. Tussen 1974 en 2001 was hij nuntius in Nieuw-Zeeland, Colombia, Hongarije, Moldavië en Nederland.
De Oekraïense bisschop Mykola Bychok uit Melbourne is op 44-jarige leeftijd de benjamin van het kardinalencollege. Met zijn toetreding staat het totaal aantal kardinalen uit Oceanië nu op 4.