Amsterdam, 19 maart 2022 - Naar verwachting drie- tot vierhonderd bedevaartgangers doen komende nacht mee aan de jaarlijkse Stille Omgang.

De deelnemers lopen de route die de pastoor van de Oude Kerk liep op 15 maart 1345, nadat hij een wonder had meegemaakt dat bekendstaat als het Mirakel van Amsterdam. 

De stille tocht van rooms-katholieken wordt dit jaar gelopen vanaf 20.30 uur. De deelnemers worden eerst uitgenodigd om deel te nemen aan de eucharistieviering in de Begijnhofkapel op het Spui of in de Sint-Nicolaasbasiliek aan de Prins Hendrikkade. De mis in de Nicolaasbasiliek is ook digitaal te volgen via de website van de kerk.

De afgelopen twee jaar ging de Stille Omgang in Amsterdam niet door vanwege de coronamaatregelen. Normaal gesproken lopen duizenden mensen mee. Dit jaar zijn het er een stuk minder, omdat de coronamaatregelen kort van tevoren versoepeld werden. Het was daardoor voor lokale verenigingen te kort dag om de organisatie op te tuigen, zo laat een woordvoerder van de Stille Omgang weten.

Volgens de overlevering braakte op 15 maart 1345 een stervende man in een woning aan de Kalverstraat een geconsacreerde hostie uit. Zijn braaksel kwam in het haardvuur terecht. De volgende ochtend bleek de hostie ongeschonden. De kerkelijke autoriteiten erkenden dit als een wonder, wat Amsterdam een voornaam bedevaartsoord maakte, vooral na de pelgrimage in 1484 van Maximiliaan van Habsburg, door zijn huwelijk met hertogin Maria van Bourgondiƫ, de feitelijke heerser van de Nederlanden. Kennelijk had hem dat goed gedaan, want Maximiliaan - nadat hij in 1486 de Rooms-Duitse koning was geworden - verleende Amsterdam uit erkentelijkheid het recht de Rooms-Duitse kroon op haar stadswapen te plaatsen. In 1508 werd Maximiliaan door paus Julius II tot keizer van het Heilige Roomse Rijk uitgeroepen. Bedevaartsoord Amsterdam kreeg daarop een keizerskroon op haar stadswapen.

Op de plek van de woning aan de Kalverstraat werd een grote kapel gebouwd, de Heilige Stede genoemd. Aan de cultus kwam een eind in 1578 toen de protestanten het stadsbestuur overnamen en de katholieke eredienst verboden. De jaarlijkse sacramentsprocessie, een van de belangrijkste evenementen in de stad, was voortaan verleden tijd. In 1908 werd de oude kapel tussen de Kalverstraat en het Rokin gesloopt.

In 1881 besloten enkele rooms-katholieke Amsterdammers in stilte de oude Mirakelroute te lopen. Uit dat initiatief kwam de Stille Omgang voort.