De Apostolische Kamer was het administratieve lichaam dat de tijdelijke goederen en rechten van de Heilige Stoel beheerde in de periode tussen het overlijden van de paus en de keuze van een nieuwe paus. Aan het hoofd stond de kardinaal-camerlengo.

Opgeheven
De Apostolische Kamer (Latijn: Camera Apostolica) was een bureau van de Romeinse Curie. Paus Franciscus hief het op in 2022. Het ambt van de kardinaal-camerlengo is evenwel blijven bestaan.

Administratief lichaam
De Apostolische Kamer was volgens de apostolische constitutie Regimini Ecclesiae universae (1967) van paus Paulus VI het administratieve lichaam dat, in de persoon van de camerlengo als hoofd, de tijdelijke goederen en rechten van de paus beheerde tijdens de Sedisvacatio.

Schatkamer
De Apostolische Kamer gaat terug op de pauselijke schatkamer, ofwel Camera Thesauria, die al in de 11de eeuw bestond. Aanvankelijk verwees de naam slechts naar de schatkamer in het pauselijk paleis, maar al spoedig werd er de financiële administratie van de pauselijke domeinen mee aangeduid. Na de verovering van de Pauselijke Staat in de 19de eeuw had de Apostolische Kamer buiten een Sede vacante vrijwel geen functie.

Functionarissen
De apostolische constitutie Praedicate Evangelium van paus Franciscus, die op 5 juni 2022 van kracht ging, maakte een einde aan de Apostolische Kamer. Daarvóór en na 1870 bestond de Apostolische Kamer uit de volgende functionarissen: de kardinaal-camerlengo, de vice-camerlengo, de auditor, de algemene penningmeester (een functie die sinds 1870 niet meer was bezet) en een aantal prelaten.

Vice-camerlengo
De vice-camerlengo, een van de hoogste prelaten van de Romeinse Curie, was tot 1870 gouverneur van Rome en belast met de handhaving van de vrede en orde in de stad. Tijdens een Sede vacante was hij zelfs nog de eerste in gezag na de kardinalen, en belast met het toezicht op het conclaaf, waartoe niemand werd toegelaten zonder zijn toestemming.