De Franse theoloog Pierre de Tarentaise (paus Innocentius V) kreeg de academische bijnaam ‘meest fameuze leraar’.

Professor te Parijs
Pierre de Tarentaise, geboren in 1224 in Lyon, trad jong toe tot de Orde der Predikheren. Hij had gestudeerd aan de universiteit van Parijs, waar hij de graad van magister in de theologie behaalde en waar hij ook begon te doceren. Zijn academische bijnaam was Doctor Famosissimus ('meest fameuze doctor').

Doctor
In de middeleeuwen kregen prominente hoogleraren (doctores) in Europa vaak een bijnaam. Dat was vooral het geval bij theologen en rechtsgeleerden. Na de aanduiding Doctor komt een epitheton dat het karakter van zowel de persoon als de wijze van diens denken weerspiegelt.

Werken
Pierre de Tarentaise (Latijn: Petrus a Tarentasia), paus in 1276, schreef verscheidene filosofische, theologische en kerkjuridische werken. Zijn voornaamste boek is zijn Commentaar op de Sententiën van Petrus Lombardus. Wijsgerige traktaten van zijn hand zijn De unitate formæ ('Over de eenheid van de vorm'), De materia caeli ('Over de materie van de hemel'), De æternitate mundi ('Over de eeuwigheid van de wereld') en De intellectu et voluntate ('Over het verstand en de wil').

Zie verder het lemma Innocentius V