Yangon, 20 januari 2022 - Bij luchtaanvallen op vluchtelingenkampen in de bossen rond Loikaw, de hoofdstad van de Myanmarese deelstaat Kayah, zijn maandag 3 doden en 7 gewonden gevallen. Alle slachtoffers waren rooms-katholiek. 

Een plaatselijke bron zei tegenover het Vaticaanse persagentschap Fides dat deze mensen eerder waren verdreven uit hun dorpen en uit Loikaw tijdens gevechten tussen de Myanmarese krijgsmacht en de Volksverdedigingstroepen (PDF). 

De Nationale Eenheidsregering, een instantie die beweert de legitieme regering van Myanmar in ballingschap te zijn, vormde deze militiegroepen op 5 mei 2021, nadat de top van de krijgsmacht bij een staatsgreep op 1 februari 2021 de macht had gegrepen en de verkozen regering van Aung San Suu Kyi had afgezet. 

Onder de ontheemden in Kayah zijn veel katholieken, die hun huizen en parochies hebben verlaten om hun toevlucht te zoeken in de bossen. 

Bij de militaire invallen van 17 januari in de dichtbevolkte jungle kwamen twee zussen, Natalia (18) en Rosetta (7) om het leven, samen met een 50-jarige man Felice. 

De getroffenen waren eerder gevlucht uit het nabijgelegen dorp Moso, waar op 24 december de verkoolde lichamen van zeker 35 katholieken werden gevonden, in wat werd omschreven als “het bloedbad van Kerstmis”. 

Dinsdag kwam de katholieke gemeenschap bijeen in de jungle waar pater Jacob Khun een eenvoudige uitvaartdienst leidde, korte woorden wijdde aan de nagedachtenis van de slachtoffers en de daar verzamelde mensen uitnodigde tot hoop en gebed.  

Het zich uitbreidende conflict, vooral in de overwegend christelijke gebieden waar de etnische groepen Kachin, Chin, Karen en Kayah wonen, leidde onder meer tot beschietingen van kerken.

Kerken die zijn omgebouwd tot schuilplaatsen voor ontheemden zijn het doelwit van het leger, en priesters en andere voorgangers worden gearresteerd, terwijl veel ongewapende burgers, onder wie een grote groep christenen, zijn gedood. 

Onlangs werd de Kerk van het Heilig Hart van Jezus in Doukhu getroffen. Zes katholieke parochies in Loikaw zijn verlaten, en de gelovigen die zijn blootgesteld aan honger, kou, armoede en geweld hebben dringend materiële hulp en geestelijke zorg nodig.

Vorige week drong de Katholieke Bisschoppenconferentie van Myanmar (CBCM) er bij alle partijen in het conflict op aan veilige humanitaire corridors voor hulpoperaties te creëren, burgers niet langer als doelwit te nemen en de integriteit van kerken, ziekenhuizen en scholen te respecteren.