Königstein, 24 februari 2022 - De rooms-katholieke hulporganisatie Aid to the Church in Need (ACN) heeft één miljoen euro toegezegd als onmiddellijke noodhulp om het werk van de Kerk in Oekraïne te ondersteunen.

“Wat we allemaal wilden voorkomen is gebeurd: Oekraïne verkeert in staat van oorlog. Kerk in Nood heeft de Kerk in Oekraïne in het verleden gesteund en zal haar in deze zeer kritieke en moeilijke tijd niet in de steek laten”, aldus Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van ACN Internationaal.

Nu de crisis is verergerd, zegt Kerk in Nood noodhulp toe aan de 4.879 priesters en religieuze broeders en 1.350 religieuze zusters in Oekraïne om pastorale en gemeenschapsprogramma’s voort te zetten en noodhulp aan vier Grieks-katholieke exarchaten en twee Latijnse bisdommen in Oost-Oekraïne, die Charkov, Zaporizja, Donetsk, Odessa en de Krim omvatten. “Juist nu moet Kerk in Nood zorgen voor de aanwezigheid van priesters en religieuze zusters en broeders bij hun volk: in de parochies, bij de vluchtelingen, in de weeshuizen en tehuizen voor alleenstaande moeders en voor ouderen die voor de uitdaging staan om te overleven in een klimaat van stijgende kosten als gevolg van de oorlog”, aldus Heine-Geldern.

“We leven nu van uur tot uur. De prijzen stijgen, vooral voor essentiële goederen. De situatie in het bisdom is erg moeilijk. Het aantal gelovigen is afgenomen en degenen die overblijven, kunnen helaas de parochies niet onderhouden en de priesters niet ondersteunen. Ze komen juist naar de priesters en zusters om hulp te vragen”, aldus mgr. Pavlo Honcharuk, bisschop van Charkov-Zaporizja. Met de hulp van Kerk in Nood kan zijn bisdom alle 57 priesters en 54 religieuze mannen en vrouwen ondersteunen, zodat zij in hun eigen dagelijkse behoeften kunnen voorzien en anderen kunnen helpen die niets hebben.

Eergisteren maakte de aartsbisschop van het Latijnse aartsbisdom Lviv, mgr. Mieczyslaw Mokrzycki, al bekend dat de Kerk zich in het hele land voorbereidt op een mogelijke golf van vluchtelingen. “Wij zijn bereid om mensen in onze kerken op te vangen en hen van voedsel en water te voorzien. We hebben EHBO-cursussen georganiseerd voor priesters, religieuzen en leken, zodat zij in geval van nood voor de gewonden kunnen zorgen. En we hebben al enkele lege huizen gehuurd om hen onderdak te kunnen bieden.”

Voor Heine-Geldern is de noodzaak helder: “Dit conflict is ook een psychologische oorlog. Mensen hebben troost, kracht en steun nodig. De onmiddellijke noodsubsidie van Kerk in Nood, in aanvulling op de huidige steun, zal de katholieke Kerk in Oekraïne versterken in haar inzet om ter plaatse te blijven en haar kudde te blijven dienen in het aangezicht van een militaire en economische oorlog. Ook willen wij de bevolking van Oekraïne van onze gebeden verzekeren: dat zij, op voorspraak van Onze Vrouwe van de Vrede, gespaard mogen blijven voor de pijn van verder geweld en verlies van levens.”

Oekraïne heeft ongeveer 43,7 miljoen inwoners. Naar schatting zijn er iets meer dan 4 miljoen katholieken. Die zijn verdeeld over de Latijnse Kerk, de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, de Roetheense Grieks-Katholieke Kerk en de Armeens-Katholieke Kerk.