Saint Stephen's Cathedral in Vienna

Wenen, 15 maart 2023 - Een vandaag afgegeven waarschuwing over het risico van aanslagen op religieuze instellingen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen blijft voorlopig van kracht. “We kunnen de duur ervan niet inschatten”, zei politiewoordvoerder Markus Dittrich laat in de middag tegen persbureau APA.

De Oostenrijkse inlichtingen- en staatsveiligheidsdienst DSN had aanwijzingen gekregen dat er een islamistisch gemotiveerde terreuraanslag ophanden was. Daarop volgde de verhoogde bewaking van kerken en andere bedehuizen in Wenen.

Volgens Dittrich hebben er inmiddels meerdere huiszoekingen plaatsgevonden, onder meer in voertuigen en de garage van de Technische Universiteit (TU). Volgens Oe24.at reden in het begin van de middag meerdere politieauto's voor het TU-gebouw en controleerden het gebouw. Volgens Dittrich is dit echter niet gelukt. Doorzoekingen van appartementen hadden niet plaatsgevonden en er waren voorlopig geen arrestaties.

De aanvalsplannen zouden gericht kunnen zijn tegen faciliteiten van de Syrisch-christelijke diaspora in Wenen. Dit is echter niet bevestigd door de politie of het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De priester Toni Faber, plebaan van de Sint-Stefanuskathedraal, bevestigde vanochtend aan Kathpress dat men op de hoogte was van een gevaarlijke situatie. Hij kon echter geen verdere details geven. Michael Prüller, woordvoerder van het aartsbisdom Wenen, legde uit aan de APA: “Het risico van een aanslag is niet zo evident dat de kerken gesloten moeten worden.”

Emanuel Aydin van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Oostenrijk zei dat er in de buurt van zijn kerk in de Weense wijk Favoriten agenten onderzoek deden. Een ooggetuige vertelde APA over een grote politieoperatie bij de kerk, zowel vroeg in de ochtend als laat in de middag, waarbij een tiental zwaarbewapende agenten betrokken waren. Ze wekten de indruk dat ze iemand zochten.

Bisschop Anba Gabriel van de Koptisch-Orthodoxe Kerk bevestigde aan Mittagsjournal van radiozender Ö1 dat ze op de hoogte waren gebracht van een bedreiging. Een Syrische jihadistische groepering zou het op Egyptische christenen in Oostenrijk hebben gemunt.