Kerstnacht, 24 december 2021
Mgr. Gerard de Korte
Kathedrale Basiliek St. Jan, Den Bosch
Lezingen:
Jesaja 3, 1-3. 5-6
Titus 2, 11-14
Lucas 2, 1-14
Broeders en zusters,
Wij vieren deze kerstnacht in een tijd vol onzekerheid. De zorgen van deze tijd maken onze kwetsbaarheid opnieuw duidelijk.
Nog steeds is het COVID-virus onder ons. Met allerlei maatregelen proberen onze overheden het virus onder controle te houden. En wij beseffen meer dan ooit hoe onze moeder aarde bedreigd wordt.
De recente klimaatconferentie in Glasgow heeft ons nogmaals op de harde feiten gedrukt.
De mensheid staat voor een geweldige uitdaging om in de komende decennia deze aarde leefbaar te houden.
In deze nacht vieren wij de geboorte van Jezus, Als een kwetsbaar mensenkind is Hij gekomen. De geboorte van een kind vertedert ons. Iedere baby roept gevoelens van verwondering op. En terecht, want een nieuw mensenleven is een groot wonder.
Voor christenen is er nog een extra reden tot verwondering als het om de geboorte van Jezus gaat. Wij geloven immers dat in dit mensenkind God zelf bij ons is gekomen. God is de Schepper van een onvoorstelbaar groot heelal. Maar deze scheppende God heeft ons als mens opgezocht. Door de menswording in Christus wil God in onze kwetsbaarheid delen. Hij komt bij ons klein en medelijdend.
Een van onze grote Nederlandse astronomen, Heino Falcke, zei recent heel treffend: het heelal en een stal zijn de twee paleizen van onze God.
U weet het: de geboorte van Christus is niet erg romantisch. Integendeel zou ik willen zeggen. Toen hij werd geboren was er immers geen plaats voor Hem in de herberg. En kort na zijn geboorte moet hij met Jozef en Maria vluchten naar Egypte om te ontsnappen aan het geweld van Herodes, de kindermoordenaar van Bethlehem.
Jezus als een dakloze vluchteling. Juist deze nacht gedenken wij dat de heilige God zichtbaar is geworden in een dakloze vluchteling.
Dat gegeven is voor onze geliefde paus Franciscus de spirituele bron om keer op keer aandacht te vragen voor het lot van de vluchtelingen op deze aarde. Meer dan 80 miljoen mensen. Mensen die door oorlog en geweld van huis en haard verdreven zijn. In hun vaak vervuilde en angstige gelaat kunnen wij het gelaat van Christus ontdekken.
Een gelaat dat oproept tot solidariteit.
Juist dit Kerstfeest nodigt ons uit om ons verbonden te weten met vluchtelingen en mensen in nood, dichtbij en ver weg.
Broeders en zusters,
In deze kathedraal wordt ieder jaar een prachtige kerststal gebouwd. U vindt er meer dan honderd dieren die zijn opgezet. Vele duizenden mensen, veelal jonge gezinnen met kinderen, komen ieder jaar de kerststal bezoeken. Een prachtige vorm van aanschouwelijk onderwijs. Het geboorteverhaal van Christus wordt immers in beeld gebracht.
Ieder jaar krijgt de kersstal ook een thema. Dit jaar: Kind dat volkeren verbindt.
En daarmee raken wij een belangrijk element van het Kerstfeest. God zoekt ons in Christus op om ons met Hem en met elkaar te verbinden.
Christus kwam allereerst voor zijn eigen volk Israël. Het volk van Gods eerste liefde.
Maar Gods liefde is universeel. Alle volkeren zijn geroepen om leerling van Christus te worden. Weliswaar zijn er vele volkeren. Maar er is maar één mensheid.
Na de Tweede Wereldoorlog heeft het project Europa de wind in de zeilen gekregen. Volkeren die elkaar meerdere keren hebben bevochten, zijn gaan samenwerken. Het heeft geleid tot groeiende welvaart.
Maar Europa behoort ook een waardengemeenschap te zijn. Een gemeenschap waar de waardigheid van de mens wordt verdedigd. Een gemeenschap waar solidariteit en algemeen welzijn hoog in het vaandel staan.
Broeders en zusters,
Christus is de Emmanuel: God met ons. Hopelijk is Hij welkom in uw eigen leven. Hij wil onze vrede zijn. Bron van vreugde van Godswege.
Vanuit dat geloof wens ik u en al uw dierbaren een Zalig Kerstfeest.
In geloof, hoop en liefde vervolgen wij onze levensreis. Want God is de toekomst.