Hoe bruiner je brood, hoe gezonder het is. De kans is groot dat je dat vroeger van je ouders hebt geleerd. Maar is dat wel echt zo? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die soorten en kleuren brood? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Het verschil tussen wit- en bruinbrood

Witbrood bestaat uit het binnenste deel van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Het witte poeder dat ontstaat is op zichzelf weinig voedzaam. Het voedzame deel, de buitenkant, bevat vezels, vitamines en mineralen en gaat verloren. Bij het maken van bruinbrood wordt er een mix van bloem en volkorenmeel gebruikt.

Volkorenmeel ontstaat als alle onderdelen van de graankorrel – en dus niet alleen het binnenste deel zoals bij wit brood – worden gebruikt. Door de mix van bloem en volkorenmeel bevat bruinbrood meer voedingstoffen dan witbrood, maar minder dan volkorenbrood, waarvoor alleen volkorenmeel wordt gebruikt.

Welk soort brood eet jij het meest?
  1. Witbrood 6% (254 votes)
  2. Bruinbrood 17% (698 votes)
  3. Volkorenbrood 77% (3122 votes)

Witbrood in een bruin jasje

Bruinbrood is vaak een gezondere optie, maar in sommige gevallen niet. De broodfabrikant heeft een trucje bedacht om je te laten geloven dat je gezond eet of een bewuste keuze maakt. Kijk altijd op het etiket om het zeker te weten.

Heeft het brood een donkere kleur, maar bestaat het voornamelijk uit (tarwe)bloem? Dan heb je te maken met witbrood in een bruin jasje. Aan dit brood wordt vaak moutmeel of gekarameliseerde suiker toegevoegd. Daardoor lijkt het of je bruinbrood eet, maar eigenlijk eet je witbrood met een kleurtje.

Dus, voor als je de volgende keer op de broodafdeling staat: is het hoofdingrediënt van je brood (tarwe)bloem? Dan heb je, ongeacht de naam, te maken met een witbrood in bruin jasje.

Ook interessant voor jou:

Wat is volkorenbrood?

Zoek naar brood gemaakt van hele graankorrels. Dat heb je op zich zo gevonden, want elk brood onder de noemer ‘volkorenbrood’ wordt zo gemaakt. In Nederland mag je namelijk een brood alleen volkorenbrood noemen als het ook echt volkoren is.

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Kvw zetmeel