Vaticaanstad, 31 juli 2021 - Paus Franciscus heeft vandaag de Amerikaanse klimaatgeleerde Susan Solomon benoemd tot gewoon lid van de Pontificale Academie van Wetenschappen.

Solomon is hoogleraar atmosferische chemie aan de School of Science - Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (VS).

Susan Solomon werd geboren op 19 januari 1956 in Chicago. In haar geboortestad begon zij scheikunde te studeren aan het Illinois Institute of Technology, om vervolgens te promoveren tot doctor in de atmosferische scheikunde aan de Universiteit van Californië in Berkeley.

Momenteel geeft ze leiding aan de Chemistry and Climate Processes Group van de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Haar naam is verbonden aan onderzoek dat belangrijke bevindingen heeft opgeleverd over de oorzaken van het gat in de ozonlaag op Antarctica.

Prof. Solomon was medeoprichtster van werkgroep I van het meest recente rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC), die in 2007 samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. 

Time magazine riep Susan Solomon in 2008 uit tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

De Pontificale Academie van Wetenschappen werd opgericht in 1936, maar gaat terug op de in 1603 opgerichte Accademia dei Lincei, waarvan onder anderen Galileo Galilei president was. De huidige academie heeft tot doel de vooruitgang in de wiskunde en de natuurwetenschappen te bevorderen. Beroemde geleerden waren er lid van, zoals Guglielmo Marconi, Max Planck, Niels Bohr, Werner Heisenberg en Stephen Hawking.

Susan Solomon in 2004