Parijs, 8 november 2024 – De klokken van de noordelijke klokkentoren van de Notre-Dame van Parijs, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest, hebben vandaag voor het eerst sinds de tragedie geluid. Deze laatste stap in de wederopbouw van de iconische kathedraal vond plaats een maand voordat de kathedraal weer opengaat voor het publiek.
Het luiden van de acht klokken, aangedreven door motoren, was een test. “Het is een mooie, belangrijke en symbolische stap,” zei Philippe Jost, hoofd van de openbare instelling die verantwoordelijk is voor het herstel van de kathedraal.
“Alles is nog niet perfect. We gaan het verfijnen tot perfectie, maar deze eerste test is overtuigend”, zei een geëmotioneerde projectmanager Alexandre Gougeon van het bedrijf Gougeon.
Tijdens de brand op 15 april 2019 bereikten de vlammen een deel van de noordelijke klokkentoren. Daarop werden de acht klokken die zich in deze toren bevinden, zorgvuldig verwijderd, van loodstof ontdaan en gerestaureerd voordat ze in hun oorspronkelijke omgeving werden teruggeplaatst.
Kerkklokken hebben over het algemeen een naam. Zo ook de acht die vandaag weer luidden. De zwaarste is Gabriel, die een gewicht heeft van meer dan vier ton. De lichtste is Jean-Marie, ongeveer 800 kg zwaar, genoemd als eerbetoon aan kardinaal Jean-Marie Lustiger, aartsbisschop van Parijs van 1981 tot 2005.
De acht keerden half september terug naar de Notre-Dame tijdens een kleine ceremonie, waarbij zij werden gezegend.
In de zuidelijke klokkentoren hangen twee klokken: de 13.000 kilo zware Emmanuel en de nog niet half zo zware, in Nederland gegoten Marie. Die werden gelijktijdig met de acht kleinere klokken in de noordelijke toren geluid.
Boven het altaar komen ook nog drie nieuwe klokken te hangen. Een daarvan is de zogenoemde Olympische klok. Die werd tijdens de Spelen in Parijs geluid door kampioenen.
Emmanuel was in 2020 voor het eerst weer te horen om stil te staan bij de brand, precies een jaar eerder. Die luidt alleen bij bijzondere gelegenheden.