Syrie:  Deir Mar Musa Al Habashi

Milaan (AsiaNews) 22 juni 2022 - Na jaren van isolement als gevolg van oorlog en pandemie heeft het Deir Mar Musa Al Habashi-klooster in Syrië zijn deuren weer geopend voor pelgrims en bezoekers.

In de jaren negentig vormde de jezuïet Paolo Dall'Oglio het oude kloostercomplex, gelegen tussen de bergen en de woestijn, bijna honderd kilometer ten noorden van Damascus, om tot een centrum voor dialoog tussen islam en christendom.

“Dit is een belangrijk teken”, zegt abt Jihad Youssef. “Voor veel Syriërs vertegenwoordigt het klooster een spirituele oase van vrede en vriendschap voor mensen met verschillende religieuze achtergronden.”

Het Klooster van Sint-Mozes de Abessijn is een van de oudste monastieke gebouwen in Syrië, met kostbare fresco's en bewaard gebleven muurinscripties in het Arabisch, Syrisch en Grieks, evenals een kerk uit de 11de eeuw.

Na het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 werd de nabijgelegen stad al-Nabek overspoeld door hevige gevechten tussen diverse milities van de oppositie en regeringstroepen. Tussen 2015 en 2017 had terreurbeweging Islamitische Staat de controle over een nabijgelegen regio, wat werd gevolgd door een golf van ontvoeringen van christelijke inwoners.

VERMIST

Voor lokale christenen kwam de hardste klap echter met de verdwijning in 2013 van pater Dall'Oglio, die vermist raakte in het door jihadisten gecontroleerde Raqqa-gebied. Sindsdien is er van de Italiaanse jezuïet niets meer vernomen of gezien. Zijn geest leeft echter voort, sterker dan ooit, binnen de oude stenen muren, waar de stilte alleen wordt verbroken door het gezang van de monniken tijdens de uren van gebed.

Op deze plaats van broederschap tussen geloofsovertuigingen en mensen, “is er geen internetverbinding”, zegt pater Youssef. “Onze gasten kunnen genieten van een onderbreking van het hectische leven van de stad, en zich wijden aan de ontmoeting met God, met zichzelf en met ons, in een klimaat van vriendschap dat religieuze verschillen overstijgt.”

In het klooster is weliswaar sprake van een “profetie van een wereldwijde vriendschap”, maar in de wereld eromheen heerst nog steeds een harde dagelijkse realiteit. Gevochten wordt er niet meer, maar “de mensen hier overleven eerder dan dat ze leven. We maken een diepe economische crisis door, onze munt is niets meer waard, werk is onzeker en wordt slecht betaald en de prijzen van alles rijzen de pan uit”, aldus de abt.

ZORG VOOR DE SCHEPPING

Ondanks een sfeer van grote ontmoediging hebben de lokale bewoners met grote vreugde het nieuws begroet dat het klooster weer open zou gaan voor bezoekers van buitenaf. Abt Jihad Youssef: “Al enige tijd vroegen veel vrienden ons wanneer we weer bezoekers zouden gaan ontvangen. Ze zeiden ons: 'We hebben jullie nodig, om te bidden, om uit te rusten, om de natuur te aanschouwen en in de bergen te wandelen'.”

Vanaf het begin vormen de band met de schepping en de zorg voor het milieu een van de bijzonderheden van Deir Mar Musa. De monniken en nonnen bewerken het land en volgen projecten om de plaatselijke biodiversiteit te vergroten, terwijl de gasten kunnen delen in het handwerk en tegelijkertijd de tijd vinden om na te denken en gebruik te maken van de grote bibliotheek.

De laatste jaren is de gemeenschap nauw betrokken bij de hulp aan ontheemden en armen, zowel in en rond al-Nabek als in het gouvernement Homs, waar het klooster van Mar Elian is gevestigd. Mar Elian werd in de zomer van 2015 door islamisten gedeeltelijk verwoest; ook ontvoerden zij de Syrisch-katholieke pater Jacques Mourad, die zij vijf maanden vasthielden. Enige tijd geleden kondigde pater Mourad aan dat het klooster zou worden herbouwd en dat de wijngaarden en olijfgaarden opnieuw zouden worden beplant. Nu, met de heropening van Deir Mar Musa is er opnieuw hoop.

Abt Jihad is blij dat er weer bezoekers komen. “We hadden 110 mensen op één dag, terwijl een priester uit Aleppo 35 vrouwen uit een van de parochies in de stad begeleidde voor een retraite. Er kwamen ook zo'n 30 jongeren. Onze agenda voor de komende maanden is al vol.”

De meeste pelgrims zijn Syriërs. Het is niet gemakkelijk voor buitenlanders om een visum te krijgen om het land te bezoeken, maar “iedereen is welkom”, zei de abt. “Voor ons is gastvrijheid een heilige plicht. Iedereen die komt, komt de Heer bezoeken en wij, door hem te verwelkomen, verwelkomen Jezus, en in de naam van Jezus. Het is altijd God die ontvangt en die ontvangen wordt.”

Paolo Dall'Oglio SJ