Ruïne Mariënborn

Arnhem, 1 juni 2022 - Op het landgoed Mariëndaal bij Arnhem stond van 1392 tot 1587 het augustijnenklooster Mariënborn. Tijdens de Reformatie werd de communiteit opgeheven en het kloostercomplex gesloopt. Maar overmorgen wordt Mariënborn met een speciale app weer tot leven gewekt.

Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), eigenaar van landgoed Mariëndaal, heeft een app laten maken waardoor het klooster weer zichtbaar wordt. Op de locatie van Mariënborn zijn drie manshoge poorten geplaatst. Na het downloaden van de app en het scannen van het bij de poorten geplaatste bord, stapt de bezoeker in de middeleeuwen. Zo wandelt men door de kruiden- en moestuin en betreedt men het scriptorium en de kloostercellen. 

Klooster Domus Fontis Beatae Mariae (‘Huis van de Bron van de Zalige Maria’), ook Mariënborn of Fontijne-klooster genoemd, werd gesticht door Johannes van Kempen, de broer van Thomas a Kempis, op grond van rijkaard Wijnant van Arnhem. 

De kloosterlingen van Mariënborn behoorden tot de religieuze beweging Moderne Devotie en legden zich onder meer toe op het illustreren van boeken. Een beroemd voorbeeld is het getijdenboek van hertogin Maria van Gelre. Verder voorzagen ze in hun levensbehoefte door de opbrengsten van goederen en landerijen die het klooster in bezit had.

In de afgelopen dertig jaren zijn er drie archeologische onderzoeken geweest waardoor werd vastgesteld dat van het klooster zelf nauwelijks nog resten zijn. De bron waarnaar het klooster werd vernoemd, bestaat echter nog steeds. Dat is de vijver in het laagstgelegen gedeelte van het landgoed.