In Kloostergasten dompelen zes bekende Nederlanders zich drie dagen lang onder in het leven van broeders en zusters. Deze uitzending proeft de Vlaamse actrice en presentatrice Evi Hanssen van het kloosterleven.

De Vlaamse actrice en presentatrice Evi Hanssen gaat in retraite bij de trappisten van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Door de kaasmakerij en bierbrouwerij is op de Abdij een hoop te doen. Ze vraagt zich af: is er door alle bedrijvigheid in de abdij wel ruimte voor echte stilte? 

De Trappisten staan bekend om hun bier. Evi bezoekt de brouwerij en helpt mee in de kaasmakerij. En ze ziet hoe duurzaam de abdij te werk gaat. Een biologische zuiveringsinstallatie maakt het mogelijk om het afvalwater van de brouwerij te zuiveren. "Het was echt wel pittig", vertelt ze. "Ik heb hier weinig rust ervaren bij de broeders." 

Evi Hanssen
Evi Hanssen

De broeders vinden rust in het bidden. Elke ochtend moet Evi al vroeg haar bed uit: het eerste gebed is om 4:15 uur. In totaal bidden de broeders zeven keer per dag. Dit zijn de momenten om tot rust te komen. "De regelmaat van de stilte opzoeken is iets wat voor iedereen goed zou zijn", vertelt Evi. "Om de twee uur even vijf minuten alles laten vallen en naar jezelf kijken." 

Kloosters zetten steeds vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Ze creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die naar rust, balans en zingeving zoeken. Naast Evi Hanssen verruilen ook Thomas Cammaert, Noraly Beyer, Emile Roemer, Esther Vergeer en Tim Hogenbosch hun hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren. Ze draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners. 

Bekijk hier deze aflevering

Evi Hanssen
Evi Hanssen