Stuttgart, 16 december 2020 - De wereldberoemde Duitse koorleider Gotthilf Fischer, bijgenaamd ‘Koning der koren’, is op 11 december in Weinstadt (deelstaat Baden-Württemberg) op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was ook in Nederland bekend als dirigent van de door hem opgerichte Fischer-Chöre.

Het werd Gotthilf Fischer al vroeg duidelijk dat koormuziek zijn levensbestemming zou zijn. Al op 14-jarige leeftijd richtte hij zijn eerste koor op. Ruim zeventig jaar stimuleerde hij met name de Duitsers om meer samen te zingen. Hij verkocht ruim 16 miljoen platen en zijn opname van Ode an die Freude werd ruim 17 miljoen keer bekeken op Youtube.

Met 15.000 zingende vrouwen en mannen trad Fischer op bij de finale van het WK Voetbal in 1974 in München, die door het Nederlands elftal werd verloren. Daarmee vergaarde hij wereldfaam.

Gotthilf Fischer werd op 11 februari 1928 in Plochingen am Neckar geboren als zoon van een meester-timmerman en amateur-muzikant. De Fischerkoren werden 17 jaar later geboren, in 1945, toen Gotthilf Fischer de 'Concordia Deizisau' overnam. In 1994 won de tot sportleraar opgeleide autodidactmusicus met het Deizisau-koor op het nationale liedfestival van de ‘Schwäbischer Sängerbund’; in Göppingen tegen 150 deelnemers de wedstrijden in volks- en kunstzang. Sindsdien bracht hij met zijn mammoetkoren de massa's in vervoering verspreide hij daarmee de nieuwe versie van het Duitse volkslied.

Voor hem is het een geschenk van God om met veel mensen te kunnen zingen en er zijn brood mee te verdienen. Een van zijn grootste wensen, namelijk om voor de paus in Rome te mogen optreden, kwam in 1976 in vervulling. Tot zijn verbazing en vreugde nam paus Johannes Paulus II zelf af en toe het stokje over tijdens het evenement. Daarna volgden nog meer concerten in de Sint-Pietersbasiliek in 1980 en 1985.

Fischer zag zichzelf als vredesambassadeur. In 1977 nam hij zijn megakoor mee op een tournee naar Washington met een mis voor de vrede, die hij had gecomponeerd voor president Jimmy Carter, en naar New York voor 'Franz Beckenbauer Day' in het Giants Stadium. Latere tournees gingen naar Israël in 1981 en Egypte in 1997.

Het geloof had voor hem grote betekenis. “Voor mij is er één God en al het andere is niet eens denkbaar”, zei hij eens.

Jarenlang bracht Fischer de mensen in de stemming voor het kerstseizoen door samen te zingen op de Christkindlesmarkt in Karlsruhe. “Kerstliederen zijn als kind ingeprent, dat zit zo diep dat het tot het einde van je leven bij je blijft”, zei hij op Sinterklaasavond 2016.