Cuijk, 10 februari 2021 – Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag het Jaar van het Brabants Kloosterleven geopend. Hij deed dag via een rechtstreekse videoverbinding met het klooster Sint Agatha in Cuijk.

Bij de opening werd tevens stilgestaan bij de terugplaatsing van het Mauritsraam, het gebrandschilderde raam dat prins Maurits van Nassau (1567-1625) schonk aan Sint Agatha.

willem-alexander in kloosterkerk

Tijdens een live-uitzending op Vimeo werden vanuit de kerk van Sint Agatha onder meer interviews met kloosterlingen gehouden. Ook werd de geschiedenis van het kloosterleven in Brabant verteld.

Als symbolische start van het Jaar van het Brabants Kloosterleven ontstak een kloosterling op verzoek van de koning een kaars. Vervolgens konden alle digitaal aanwezige gasten een kaars aansteken en werd het teruggeplaatste Mauritsraam in de kloosterkerk gepresenteerd. Na de uitzending sprak Willem-Alexander in beperkte kring met onder meer vertegenwoordigers van de vier jubilerende kloosterorden.

Het kloosterleven in Noord-Brabant heeft een lange geschiedenis. In de provincie staan 450 gebouwen die als klooster dienst hebben gedaan. Momenteel zijn nog ruim zestig kloostergemeenschappen actief.

In 2021 vieren vier kloostergemeenschappen in Noord-Brabant hun jubileum, wat aanleiding is voor dit Kloosterjaar. De norbertijnen van de Abdij van Berne vieren dat Sint-Norbertus van Gennep 900 jaar geleden de Orde der Premonstratenzers stichtte. De norbertinessen in Sint-Catharinadal in Oosterhout vieren het 750-jarig bestaan van hun orde. De kruisheren in klooster Sint Agatha staan stil bij de oprichting van de Orde van het Heilig Kruis 650 jaar geleden. De gemeenschap van de clarissen in Megen viert dit jaar haar 550-jarig bestaan.

Deze en andere kloostergemeenschappen hebben de afgelopen eeuwen hun stempel gedrukt op de Brabantse samenleving, met name op het gebied van zorg en onderwijs. Vanuit deze erfgoedgedachte ondersteunt de Provincie Noord-Brabant de organisatie van het Jaar van het Brabants Kloosterleven met onder meer activiteiten, publicaties, (digitale) bijeenkomsten en Ons Kloosterpad, een 330 kilometer lange wandelroute langs vijftig kloostergebouwen.