Londen, 8 september 2022 - Koningin Elizabeth II, staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk en veertien andere landen, is vanmiddag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral overleden. Ze overleed vredig, aldus Buckingham Palace. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Haar oudste zoon is nu monarch; hij wordt genoemd Koning Charles III.
Elizabeth Alexandra Mary volgde in 1952 op 25-jarige leeftijd haar vader George VI op. Die overleed terwijl ze met haar echtgenoot prins Philip in Kenia was. Elizabeth en Philip waren 74 jaar getrouwd en kregen vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Philip overleed in april 2021 op 99-jarige leeftijd.
Het koningshuis maakte onder Elizabeth woelige periodes mee. Het Britse koloniale rijk werd ontmanteld en viel uiteen en de Britten zochten decennialang hun heil bij de Europese Unie. Op het persoonlijke vlak beleefde Elizabeth een dieptepunt met de dood van haar ex-schoondochter prinses Diana in 1997. De immens populaire Diana kwam om het leven bij een verkeersongeval in Parijs, waar ze was opgejaagd door paparazzi.
Elizabeth II, een overtuigde christengelovige, is gestorven op het feest van de Geboorte van de Maagd Maria, dat zowel in de katholieke als de anglicaanse kerk wordt gevierd.
Als Britse monarch was Elizabeth ook het hoofd van de anglicaanse Kerk van Engeland. Aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, primaat van de wereldwijde Anglicaanse Gemeenschap, heeft vanavond verklaard diep bedroefd te zijn door het overlijden van zijn koningin. “Ik sluit me aan bij het land, het gemenebest en de wereld die treuren om de dood van Hare Majesteit de Koningin”, aldus Welby.
Met de Katholieke Kerk in haar landen onderhield Elizabeth goed betrekkingen. In 1951 bezocht ze het Vaticaan voor het eerst; ze was toen nog kroonprinses. Haar eerste bezoek als koningin vond plaats op 5 mei 1961. Zij en prins Philip werden toen in audiëntie ontvangen door Sint-Johannes XXIII.
In 1980 bracht koningin Elizabeth een staatsbezoek aan het Vaticaan en werd zij in audiëntie ontvangen door Sint-Johannes Paulus II. Slechts twee jaar later bracht de Poolse paus een pastoraal bezoek aan Groot-Brittannië. In oktober 2000 bracht de koningin opnieuw een bezoek aan de pauselijke stadstaat. In 2014 troffen zij en haar gemaal paus Franciscus in het Vaticaan. Die ontmoeting markeerde de 100ste verjaardag van het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Heilige Stoel.