Cardinal Krajewski prays before mass graves

Kiev, 20 september 2022 - Kardinaal Konrad Krajevsky, door de paus naar Oekraïne gestuurd, bezocht gisteren Charkov en de van de Russische bezetting bevrijde stad Izjum. In een bos bij Izjum in het noordoosten van het land zag hij onderzoekers lijken opgraven, meldt de Oekraïense website Credo.pro.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn op de betreffende locatie de stoffelijke overschotten van meer dan 400 mensen begraven. Sommigen zouden zijn gestorven als gevolg van bombardementen op de stad door Russische troepen, terwijl anderen werden gemarteld en doodgeschoten.

Bisschop Pavlo Hontsjaroek van het Latijnse bisdom Charkov-Zaporizja vergezelde de curiekardinaal naar de massagraven van Isjum. Samen met kardinaal Krajewski bezocht hij ook een martelkamer die Russische troepen hadden ingericht in de kelder van een politiebureau.

“Door zo’n verschrikking word je uit het veld geslagen”, zei de Poolse kardinaal tegenover VaticanNews. Zelfs als je weet dat er oorlog is en dat “oorlog geen genade kent”, grijpt het je naar de strot, aldus de pontificale aalmoezenier. Hij voegde eraan toe dat het zien van zoveel lijken bij elkaar gevoelens wekt die zeer moeilijk uit te drukken zijn.

“Wat me diep heeft geraakt”, zei Krajewski, “was om deze jonge Oekraïners de lichamen zo delicaat te zien dragen, zo stil, in totale stilte. Het leek wel een ‘viering’. Niemand sprak, maar er waren zoveel politieagenten en soldaten aanwezig... Minstens 200 mensen. Allemaal in stilte, met een ongelooflijke waardering voor het mysterie van de dood. Er viel werkelijk zoveel van hen te leren.”

Krajewski, hoofd van de noodhulporganisatie van de Heilige Stoel, bezoekt Oekraïne voor de vierde keer sinds het begin van de oorlog. In april van dit jaar was hij ook bij een massagraf in Borodjanka bij Kiev.

Zaterdag werden de kardinaal, een katholieke bisschop en een protestantse bisschop onder vuur genomen bij het uitladen van hulpgoederen in de buurt van Zaporizja. Ze zochten onmiddellijk dekking en bleven ongedeerd.