29-08-2019

De 90-jarige patriarch Antonios van de Eritrees-orthodoxe Tewahedo-kerk is onlangs onder zware druk van de regering van Eritrea door de Heilige Synode van deze kerk tot ketter verklaard en daarom geëxcommuniceerd. 

Antonios werd in 2004 verkozen tot opvolger van patriarch Yacob. Meteen kwam hij in aanvaring met het dictatoriale bewind van president Isaias Afwerki. Het conflict bereikte een dieptepunt toen hij in mei 2007 onder huisarrest werd geplaatst. De regering gaf de synode opdracht een man die geen monnik was tot marionet-patriarch aan te stellen. 

Antonios liet zich niet muilkorven en bleef het regime beschuldigen van mensenrechtenschendingen. In april van dit jaar gaf hij een interview aan een VN-commissie. Dat wekte de woede van president Afwerki, die daarop besloot hem kerkelijk monddood te maken. Nu hij tot ketter is verklaard, staan er zware straffen op zelfs maar het noemen van zijn naam.

De greep van de regering op het religieuze leven in Eritrea neemt toe. VaticanNews meldt vandaag dat de afgelopen drie maanden ongeveer 150 christenen zijn opgepakt. In juli werd bekend dat het bewind alle rooms-katholieke hospitalen liet sluiten. 

De nationale kerk van Eritrea heet Tewahedo-Kerk. In het Ge’ez, de liturgische taal Eritrea en Ethiopië, betekent het woord tawāhidō ‘eenheidsvormend wezen’. Dat verwijst naar het miafysitisme, de christologie van de oriëntaals-orthodoxe kerken die geloven in de ene godmenselijke natuur van Jezus. 

Voorafgaande aan de Eritrese onafhankelijkheid in 1993 was er slechts één Tewahedo-kerk, namelijk de Ethiopisch-orthodoxe. Daarna erkende de toenmalige koptisch-orthodoxe patriarch van Alexandrië, paus Shenouda III, de autocefalie van de Eritrees-orthodoxe kerk. In 1999 werd bisschop Filippos tot eerste patriarch geïntroniseerd.