Liefde is voor iedereen, maar dat is helaas nog niet altijd vanzelfsprekend. In de afgelopen paar jaar staat onze programmering vaak in het teken van de LHBTIQ+-liefde. Met #liefdeisvooriedereen onderstreept KRO-NCRV deze boodschap op socials, online, radio en tv.

#liefdeisvooriedereen

Directievoorzitter Peter Kuipers: “Dat de liefde voor iedereen is, is helaas nog altijd niet vanzelfsprekend. Dat zien we over de landsgrenzen in bijvoorbeeld Hongarije. Klaas van Kruistum deelde daarom op Schiphol regenboogvlaggen uit aan het Oranjelegioen op weg naar het EK. Maar ook in ons eigen land worden LHBTIQ+’ers nog altijd niet overal geaccepteerd. Met onze  programmering tijdens Pride Amsterdam willen wij acceptatie van LHBTIQ+’ers verder bevorderen. Daar hangen wij de regenboogvlag voor uit!”

Onderstaande programma's zijn vorig jaar uitgezonden en zijn terug te kijken via YouTube en NPO Plus. 

Seksuele voorlichting volgens je ‘eigen’ letter 

Veel jongeren zijn tijdens de middelbareschooltijd hun seksuele en genderidentiteit aan het ontdekken, maar krijgen hier geen goede voorlichting over. Hierin brengt KRO-NCRV verandering met de YouTube-serie X-Y-SEX. Presentator en bekende influencer Robbert Rodenburg vraagt bekende LHBTIQ+’ers, zoals programmamaker Nicolaas Veul en muzikante Shary-An, om een persoonlijke en unieke seksuele voorlichting te maken: op maat gemaakte voorlichting en inspiratie die zij zelf gemist hebben. Met elke vrijdag een nieuwe aflevering.

X-Y-SEX, is te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Het innerlijke licht van theoloog Alexander Noordijk

In De verwondering praat Annemiek Schrijver met Alexander Noordijk. Als theologiestudent werd hem verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Jarenlang liet hij de kerk links liggen. Als steward zette een ontmoeting met een gezagvoerder hem aan het denken. Het vliegen bleek slechts een vlucht en na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan. Waar haalt Alexander Noordijk zijn innerlijke licht vandaan? 

De verwondering kijk je hier terug op NPO Start. 

Als gay opgroeien in Engeland

Hoe is het om op te groeien in Engeland wanneer je gay bent? Billy zat nog op de lagere school toen hij verkleed als Lady Gaga naar Brighton Pride ging. De Britse documentaire My Gay Life volgt Billy van kind tot tiener en laat zien hoe hij met zijn homoseksualiteit omgaat en hoe familie en leeftijdsgenoten hem accepteren zoals hij is. 

My Gay Life kijk je terug via NPO Plus. 

Moed, openhartigheid en Britse millennials

De Britse realityserie Genderquake is een sociaal experiment waarin 11 millennials met verschillende genderidentiteiten een week samen onder één dak leven. Ze bepalen zelf wat ze over zichzelf vertellen en wanneer ze dat willen doen. Waarin verschillen ze van elkaar en wat zijn hun overeenkomsten? Een week vol openhartige gesprekken, moed, ontluikende liefdes en explosieve ruzies.

Genderquake kijk je hier terug via NPO Plus. 

Gay gardeners en een IJmuidens regenbooggezin

Ben Bakker is de voorzitter van de Gay Garden Club in ons land. Zijn tuin, het uitwisselen van tuintips met andere gay tuinliefhebbers en het bezoeken van tuinen is zijn lust en zijn leven. Ook gaat KRO-NCRV’s BinnensteBuiten langs bij het regenbooggezin van Marieke en Suzanne en dochtertje Lou in IJmuiden. Culinair expert Alain Caron maakt een feestcocktail ter ere van Pride Amsterdam.

BinnensteBuiten - De Pride Special kijk je hier terug via NPO Start. 

Is 20 jaar homohuwelijk reden tot feest?

In Jacobine op 2 een gesprek over het 20-jarig jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Wat betekent de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht en geeft dit hen erkenning? Hoe ziet de toekomst eruit en is dit huwelijk toch minder vanzelfsprekend dan we denken, 20 jaar na de eerste huwelijksvoltrekking.

Jacobine op 2 kijk je hier terug via NPO Start.