26-12-2019

De Katholieke Universiteit Leuven zal vanaf februari als eerste universiteit in België een opleiding tot imam aanbieden. Het is de bedoeling dat de afgestudeerden erkend worden en ook betaald worden door de overheid. België wil zo de buitenlandse invloed in de moskeeën in het land verminderen. 

De imamopleiding duurt in totaal zes jaar: twee jaar algemeen beschouwende vakken plus een theologische vorming van vier jaar.

De KU Leuven zal niet alleen samenwerken met de overheid maar ook met AFOR, een academie voor islamstudies die werd opgericht in overleg met de Executief van de Moslims van België (EMB), het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België en officiële gesprekspartner van de Belgische regering. 

Studenten volgen aan de KU Leuven vakken als recht, politieke wetenschappen, godsdienstpsychologie en -sociologie, Arabische filosofie, ethiek en geschiedenis van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vervolgens biedt AFOR de theologische opleiding, met daarin onder meer de studie van de Koran.

De universiteit zou bij de start van de opleiding al zo’n dertig studenten verwachten. 

Met de Université Catholique de Louvain wordt overlegd gevoerd om een Franstalige imamopleiding op te starten.

Bronnen: VRT/Nieuwsblad