Russian President Vladimir Putin (R) and Patriarch Kirill of Moscow and all Russia attend a flower-laying ceremony at the monument to Citizen Kuzma Minin and Prince Dmitry Pozharsky on the National Unity Day in Red Square, in Moscow, Russia, 04 November 2023. The National Unity Day (or Day of People's Unity) celebrate this year from 04 to 07 November. In the Soviet times military parade 07 November was the central holiday of the year and marked Great October (Bolshevik revolution). EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLI

Kyiv, 5 november 2023De Oekraïense regering wil de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou voor het gerecht brengen wegens misdaden tegen Oekraïne. 

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU deelde gisteren mede dat patriarch Kirill officieel op de hoogte is gebracht van het feit dat hij beschuldigd wordt van verschillende strafbare feiten. De Russische kerkleider wordt er onder andere van verdacht lid te zijn van de militaire en politieke top van Rusland. Ook wordt tegen hem ingebracht dat hij als een van de eersten publiekelijk steun verleende aan de invasie van Oekraïne.

De SBU en de openbaar aanklager hebben naar verluidt veel bewijsmateriaal verzameld voor strafrechtelijke procedures. Zo werd in maart 2022 het hoofd van de Russische Nationale Garde, Viktor Solotov, officieel gezegend voor de militaire campagne tegen Oekraïne. Kirill had generaal Solotov toen een Maria-icoon overhandigd in de kathedraal van de Russische strijdkrachten. De SBU stelt dat de patriarch van Moskou de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft gebruikt om propaganda tegen de Oekraïense regering te verspreiden.

Volgens de Oekraïense wet moet de rechterlijke macht een persoon schriftelijk op de hoogte stellen dat hij verdacht wordt van een strafbaar feit als er voldoende bewijs is. 

De autoriteiten beschuldigen Kirill onder meer van het ontketenen en voeren van een aanvalsoorlog. Daarnaast heeft de patriarch de onschendbaarheid van de Oekraïense grenzen aangevallen en de Russische invasie van Oekraïne ontkend. Onder bepaalde voorwaarden zou Kiev ook een strafproces tegen de patriarch kunnen houden in zijn afwezigheid. Hem hangt tot vijftien jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Kirill wordt internationaal bekritiseerd omdat hij als belangrijke bondgenoot van president Vladimir Poetin de Russische aanvalsoorlog steunt. Groot-Brittannië, Tsjechië, Litouwen, Estland, Canada en Oekraïne hebben sancties tegen hem ingesteld. EU-brede strafmaatregelen tegen het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk mislukten door het veto van Hongarije.